Hlavní obsah

V ragby jde o titul, hvězdu hlídá ochranka

PAŘÍŽ/PRAHA

Ragbyové šílenství vrcholí. I fotbal jde kvůli němu v Anglii stranou, tým Albionu došel na mistrovství světa s mužstvem Jihoafrické republiky nejdál a může jako první v historii mistrovství světa obhájit prvenství. Bitva o Pohár Williama Webba Ellise pro šampióny se rozhoří v sobotu večer v pařížském Stade de France.

Článek

O třetím v pořadí se rozhodne už v pátek (oba zápasy začínají ve 21 h, vysílá ČT4). Narazí na sebe shodou okolností celky, které šampionát otevíraly – Francie a Argentina, jež v prvním utkání domácí zaskočila a vyhrála.

Favorita hledat těžko, zvláště když All Blacks, hvězdné Novozélanďany, vyřadili Francouzi. „Angličané jdou nahoru, Jihoafričané též nevypadají zle,“ odhadoval už před startem MS možné adepty na zlato Jan Macháček, dlouholetý český reprezentant a trenér Slavie. V základní skupině JAR udělala ze zápasu s Angličany jednoznačnou záležitost, vyhrála 36:0.

Teď jde ale o vše. A dějí se věci. Hvězdu anglické sestavy Jonnyho Wilkinsona všude střeží ozbrojená ochranka. Wilkinson zařídil před čtyřmi lety pro Anglii titul kopem v závěru prodloužení, přestál řadu zranění a i nyní pomohl týmu k finále a šanci na historicky první obhajobu titulu. Pro britská média jsou ragbisté už teď hrdiny. Zvlášť po nezdaru rozmazlených fotbalových hvězd v Rusku.

„Škoda, že Wilkinson nehraje fotbal,“ naráží jeden z listů na ragbyového hrdinu. „Nejsem Beckham,“ odmítá pozici supercelebrity Wilkinson, ač se již dříve dočkal i královského ocenění. Stal se idolem anglických dívek. Jeho jméno v internetových vyhledávačích vládne. I díky němu přišel fotbal o postavení nejpopulárnějšího anglického sportu – alespoň na internetu. Poprvé v historii byl největší zájem o zprávy z ragby.

A kdo září v dresu soupeře? Třeba rychlík Bryan Habana, jehož výkony prý provází půst. Se svojí věřící přítelkyní má dohodu: do svatby bez sexu! Ale na hřišti řádí: osmi položenými pětkami vyrovnal rekord MS, který držel slavný Novozélanďan Lomu.

Reklama