Hlavní obsah

Podle Jágra se světové ragby vydalo silovou cestou

TOULON/PRAHA

Ragby na nejvyšší úrovni nabídl podle jednoho z nejlepších českých hráčů Martina Jágra světový šampionát ve Francii. Podle něj nyní špičkové světové ragby směřuje především k dokonalé fyzické připravenosti, i proto považuje prvenství reprezentantů Jihoafrické republiky za zasloužené.

Článek

"Oproti minulému šampionátu byl ten nynější na vyšší úrovni. Hráči jsou silnější, rychlejší a ovládají více ragbyových dovedností. Mnohem více rozhodovalo silové pojetí," řekl ČTK po sobotním finále hráč francouzského Toulonu, kde působí už od roku 2001.

"Dříve se hrálo více takticky, ubylo křížových přihrávek. Nyní je to více o kontaktech, a to se mně líbí, přibližuje se to hře ragby ve třinácti hráčích," míní Jágr.

Současnému ragby podle něj prospěly i změny pravidel. "Hra je zajímavější pro diváky. Je rychlejší, čistší a určitě se nyní méně fauluje. To je výrazné plus pro hráče, nemusí se tolik bát zranění," pochvaloval si nejlepší ragbista České republiky z let 2004 a 2005.

Bronz Argentiny nečekal nikdo 

Před šampionátem Jágr nejvíce favorizoval celky Nového Zélandu a JAR, právě jihoafrickému týmu přál vítězství. "Pro Novozélanďany bylo vyřazení s Francií, a stále je, obrovským zklamáním. Podle mě si nezasloužili vypadnout, ale určitě soupeře podcenili. Francie je určitě tým ze špičky světového ragby, ale Nový Zéland je lepší," uvedl Jágr, který si prý tímto tvrzením nadělal ve Francii dost zlé krve.

Postup obhájců zlata Angličanů až do finále považoval za značné překvapení. "Já jim nevěřil, ale proti Austrálii se mi líbili. Hráli skvěle v roji, a to rozhodlo. Za největší překvapení turnaje ale považuji Argentinu. Že postoupí až do semifinále a nakonec po druhé výhře s Francií získá bronz, to asi nečekal nikdo. Velmi dobře hrála i Gruzie, strašně rychle se přibližuje světové špičce," prohlásil Jágr.

Šampionát byl pro Francii obrovským svátkem, domácí reprezentanti se na něj velmi pečlivě připravovali. "Ale šli do mistrovství s tím, že vyhrají, chyběl jim respekt ze soupeřů, a i proto jsem zklamán, že vyřadili Nový Zéland," řekl osmadvacetiletý Jágr, který se netají tím, že není velkým příznivcem francouzského ragby, přestože v této zemi hraje.

Světové ragby se českému vzdaluje

Příliš se mu nezamlouvá ani to, když zápasy rozhoduje jeden dobrý kopáč. "Ztrácí se tím tak trochu hravost týmů. Mistrovství světa ale nelze vyhrát bez dobrého kopáče, který zaznamená 50 či 60 procent všech bodů. Navíc dobrý kopáč udrží soupeře na jeho polovině, a to je stejně důležité," poukázal šestadvacetinásobný reprezentant na rozhodující aspekt současné hry.

V současné době se Jágr českého dresu vzdal. "Většina zápasů reprezentace je v kolizi se zápasy mého klubu a musel jsem se rozhodnout. Toulon mě platí, a proto dostal přednost," uvedl Jágr. Z jeho týmu hrálo na MS pět ragbistů, po jednom v týmech Nového Zélandu, JAR, Austrálie, Argentiny a Gruzie.

Rozdíl mezi hrou účastníků světového šampionátu a českého týmu je podle Jágra ohromný. "A navíc se každým rokem prohlubuje. Například devadesát procent Gruzínců či Rumunů hraje profesionálně v zahraničí a odešli tam jako hodně mladí. Je to i o zázemí, které se nedá ani trochu srovnávat," tvrdí Jágr.

Podle něho ale existuje i jiná cesta vzhůru, kterou se vydali například v Portugalsku. "Portugalci, kterých hraje ragby podobně málo jako nás, na to šli přes ragby o sedmi hráčích. Myslím, že by to bylo prospěšné i pro české ragby," prohlásil Jágr.

Český celek podle něj v současnosti nestačí ani na skupinu A mistrovství Evropy. "Odchází generace zkušených hráčů - Macháček, Vondráček a další, která nás tam vytáhla. A současný tým na zatím výkonnost z minulých let nemá," dodal Jágr.

Reklama