Hlavní obsah

Těžké váhy to v Americe rozbalily

CHICAGO

A hned je veseleji. Těžké váhy zachraňují na mistrovství světa v Chicagu čest českého boxu. Po třech porážkách přišla dvě vítězství. Do 2. kola postoupili Lukáš Viktora v kategorii do 91 kg i Vladimír Průša v absolutní váze.

Foto: ČTK/AP

Na boxerském MS v Chicagu nastoupili proti sobě ve váze do 69 kg Andrey Balanov (vlevo) a Olexandr Stretskyy z Ruska - ilustrační fotografie.

Článek

„Spadl mi kámen ze srdce,“ oddechl si kouč Svatopluk Žáček. Dříve šel do ringu Viktora a Kanaďana Sebastiena Lalumiéra si nepustil k tělu. Hned si vypracoval náskok a zadní rukou ho systematicky navyšoval. Takticky perfektní výkon a výsledek 13:7. „Pomohlo mi, že jsem byl už na šampionátu v Číně. Věděl jsem, do čeho jdu. Žádná nervozita nepřišla,“ jásal vítěz. Ve 2. kole ho v pátek v noci čeká Ital Clemente Russo, s nímž už Viktora před lety boxoval ve finále šampionátu Evropské unie. „Prohrál, ale to bylo v Itálii. Lukáš už je zkušenější boxer,“ řekl Žáček.

Hlediště UIC Pavilonu, kde se boje konají, se ve středu přece jen naplnilo, ale drtivou většinu přesto tvoří členové výprav. Atmosféru ale dokážou vytvořit pekelnou. To si pochvaloval i Vladimír Průša, který v nejtěžší váze nad Maročanem Mohamedem Amanissim s přehledem vyhrál první kolo (6:2). Na ústeckého boxera pak ovšem padla krize a vypadal, že je fyzicky na dně. „No jo, nemohl jsem, ale u mě je to psychická záležitost,“ vykládal Průša.

Trenéři a řev české ekipy však Průšu z propadliště vyvedli. V posledním kole sice Maročan vyrovnal na 15:15, ale Čech pak hlavu Afričana zasypal tvrdými údery a slavil výhru 22:16. „Ukázal, že je bojovník,“ cenil si Žáček. Ve 2. kole bude Průša v sobotu boxovat se silným Bulharem Kubratem Pulevem. „Porazit se dá každý, dám do toho srdce,“ sliboval Průša.

Boxerské MS v Chicagu
1. kolo – do 57 kg: Lazok (ČR)–Cordova (Per.) 9:15, do 75 kg: Sojka (ČR)–Rasulov (Uzb.) 3:22, do 91 kg: Viktora (ČR)–Lalumiére (Kan.) 13:7, nad 91 kg: Průša (ČR)–Amanissi (Mar.) 22:16.

Reklama