Hlavní obsah

Sáblíková v Calgary porazila špičkové kanadské soupeřky

CALGARY

Dva cenné skalpy získala v neděli v Calgary rychlobruslařka Martina Sáblíková. Dvojnásobná mistryně světa dokázala na své oblíbené pětikilometrové trati porazit Kanaďanky Claru Hughesovou i Cindy Klassenovou, několikanásobné medailistky z olympijských her v Turíně. Sáblíková tak před startem nového ročníku Světového poháru, který bude zahájen 9. listopadu v Salt Lake City, dokázala, že je dobře připravena.

Foto: Sport Invest

Rychlobruslařka Martina Sáblíková si během přípravy na nový ročník Světového poháru vede výborně.

Článek

Sáblíková se stejně jako další členové Novis týmu v Calgary zúčastnila závodů, které byly pro kanadské rychlobruslaře kvalifikací na SP. Obhájkyně celkového prvenství v pohárové soutěži si na nich dokázala zlepšit osobní rekord na trati 500 metrů, těsně zaostala za svým maximem na kilometru a v závěrečném závodě triumfovala na "pětce", na které byla nejlepší i na posledním mistrovství světa.

"Ukázalo se, že je na tom docela dobře. Sice nejsem stoprocentně spokojený, protože jí občas nějaká trať ulétla, ale to bylo hlavně proto, že máme menší problémy s aklimatizací. Ty ale potkají každého," řekl ČTK trenér Petr Novák.

V Calgary se však dařilo i dalším českým rychlobruslařům. Všichni až na Andreu Jirků si vytvořili nová osobní maxima. Osmnáctiletý Zdeněk Haselberger vytvořil nové národní rekordy na pět a deset kilometrů (6:47,57 respektive 14:09,28), o dva roky mladší Milan Sáblík se stal novým rekordmanem ve čtyřboji. Překonáno bylo i několik juniorských rekordů, o což se zasloužil i třetí mužský člen výpravy Pavel Kulma.

"Kluci konečně zabrali a začali překonávat seniorské rekordy, což je dobře. Když jsem v létě mluvil o tom, že budou bojovat o start na příštích olympijských hrách, tak by to se stávajícími časy nešlo. Teď je to reálné. Za předpokladu, že se budou ještě zlepšovat," uvedl Novák, který se s celým svým týmem přesune v pondělí 5. listopadu do Salt Lake City. O tomto víkendu se ještě čeští rychlobruslaři možná představí na dalších závodech v Calgary.

Reklama

Související témata: