Hlavní obsah

Brno chce skončit hned za favority

PRAHA

Hned za předpokládanými lídry I. ligy, mužstvy Sparty, Slavie a Liberce, chtějí skončit v nadcházejícím ročníku nejvyšší soutěže fotbalisté 1. FC Brno. "Na tato mužstva asi nemáme. S další skupinou celků, do níž patří Teplice, Žižkov či Baník, však můžeme svést o čtvrtou příčku úspěšný souboj," mínil brněnský kouč Karel Večeřa.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Brňané chtějí v příští fotbalové sezóně svést vyrovnaný boj o čtvrtou příčku.

Článek

"Tři roky poté, co klub převzal nový majitel, se zdá být tým už konsolidovaný. Určitě máme na to, abychom notně vylepšili loňské deváté místo," doplnil trenéra ředitel 1. FC Brno Vladimír Krejčí.

Po dlouhých letech neopustil mužstvo v letní pauze ani jeden hráč základní sestavy, naopak konkurenci v útoku notně zvýšil návrat Švancary ze Slavie, který poslední sezónu hostoval v Opavě. "Mám z čeho vybírat, kádr je dostatečně široký. Tresty ani zranění by nás neměly letos zaskočit," dumal Večeřa.

Vedení klubu dalo souhlas k odchodu Valnohovi, Cupákovi a Patriku Holomkovi, další zkušení borci Návrat a Drga byli přeřazeni do druholigového béčka. "Kádry se ovšem budou prolínat, mají šanci se do prvního mužstva vrátit," upozornil Večeřa.

Vzhledem k sobotní odvetě Intertoto Cupu proti Guingampu si Brňané úvodní ligový duel s Opavou odloží na úterý 29. 7. Pokud by ovšem přes soupeře z Francie přešli, nastoupili by ke střetnutí se Slezany ještě v pozdějším termínu.

Synot bude znovu žádat o výjimku

Fotbalisté Synotu usilují do poslední chvíle o to, aby mohli pět úvodních domácích utkání I. ligy odehrát na svém stávajícím stadiónu ve Starém Městě. Nový moderní stánek v Uherském Hradišti totiž otevřou až 1. října.

"Jsme už sice domluveni s Brnem, že nám poskytne azyl. Přišlo by nás to však zhruba na tři milióny korun a zájem fanoušků by byl zřejmě zcela minimální. Ve středu tudíž budeme znovu jednat s předsedou svazu Obstem a ligovým ředitelem Lubasem o krátkodobé výjimce," řekl prezident slováckého klubu Miroslav Valenta.

Synot přes léto doplnil tým o obránce Čoupka, jenž ukončil angažmá v Německu, a záložníky Dvořáka z Bohemians a Lukaštíka ze Zlína. Celek naopak opustili po vypršení smlouvy Gerich se Slezákem a Vajda přestoupil do Drnovic.

"Ještě sháníme k Drobiszovi dalšího brankáře, protože Ondrůšek je dlouhodobě zraněný. Jinak už je kádr uzavřený, jen v případě odchodu některého z dalších fotbalistů bychom se ještě poohlédli po nových hráčích. Nabídky pro Šumulikoského, Kowalíka či Polácha však nejsou momentálně příliš konkrétní," uvedl výkonný ředitel Synotu Jaroslav Hastík.

Rovněž Staroměstští by rádi vylepšili svoji loňskou osmou příčku. "Každopádně chceme skončit v lepší polovině tabulky," tvrdil trenér Radek Rabušic.

Ve Zlíně jsou jen minimální změny

S minimálními změnami v hráčském kádru, za to na nově rekonstruovaném stadiónu Letná, vstoupí do nové sezóny fotbalisté Tescomy Zlín. Překvapení uplynulého ročníku Gambrinus ligy bude postrádat jen útočné duo Babnič-Blaha, jemuž skončilo půlroční hostování, a po vypršení roční smlouvy i slovenského reprezentačního brankáře Rzeszota.

Novými muži v dresu Zlína budou naopak brazilský útočník Fábio Gomes, přicházející z Příbrami a zkušený brankář Baníku Ostrava Vít Baránek, jenž chytal loni v Košicích. V mužstvu i nadále zůstávají reprezentanti do jedenadvaceti let Koubský a Vidlička.

"Druhá sezóna bývá tradičně těžší, než ta nováčkovská. Bylo by ale alibistické dávat si nižší cíle, než obhájení dosažených pozic. Už proto, že budeme hrát v krásném sportovním areálu, a chceme v něm předvádět kvalitní fotbal, který přitáhne diváky," slíbil trenér Vlastislav Mareček.

Cipro čeká na Němce

Na uzdravení Josefa Němce čeká trenér fotbalistů Viktorie Plzeň František Cipro. "S ním nebo bez něj by byla taktika jiná. Mužstvo se hodně změnilo, protože se změnit muselo. Přišli hráči s ligovými zkušenostmi, které budeme hodně potřebovat. Nedívám se na výsledky v přípravě, rozhodující bude, jak se ukážeme v lize," řekl plzeňský kouč. Cílem mužstva je nejen záchrana, ale snaha dostat se do klidnějších ligových vod.

Viktorii opustilo osm hráčů a devět jich přišlo nebo má přijít, protože jejich přestupy či hostování nejsou ještě dořešené, i když v Plzni trénují. Právě Němec, Čaloun, Kučera, Blaha, Kozel, Petrouš a Kukol by měli být oporami. "Základní sestava bude složena z hráčů, kteří ligu vykopali, a posil. Velmi dobře se jeví i mladíci z tradiční místní líhně," dodal Cipro.

Prezident klubu Michal Herych zdůraznil, že rozpočet 40 mil. korun bude pokryt. "Za ZČE hledáme náhradu. Rýsuje se pět velkých firem, z nichž s jednou bychom se měli dohodnout na trvalejší spolupráci," uvedl Herych.

Stadión ve Štruncových sadech prochází rekonstrukcí. V úterý začala montáž nových 2000 sedaček, ale vedení klubu je líto, že kapacita necelých osmi tisíc diváků nemusí stačit. Klub představí také nového maskota - velblouda ze znaku města.

Reklama

Související témata: