Hlavní obsah

Žáček: Konečný nebo Kraj se rodí jen jednou za čas

V osmifinále mistrovství světa se nepředstaví ani jeden český boxer. Aby se čeští boxeři dostali na olympiádu v Pekingu, musejí na jednom ze dvou kvalifikačních turnajů na jaře příštího roku proniknout do semifinále. "Riskovali jsme, protože odtud byla největší šance dostat se na olympiádu. Udělaly to tak všechny státy," vyjádřil se k možná příliš početné nominaci na MS reprezentační trenér Svatopluk Žáček.

Článek

Žádný z devíti českých boxerů nepřešel přes druhé kolo, je to podle vás propadák?

To je asi silné slovo. Neměli jsme ale špatný los a absolutorium za výkony zaslouží jen Chládek a Horváth.

Ostatní vás zklamali?

Tak jednoznačně se to nedá říct, i když třeba u Halaše jsem předpokládal, že půjde dál, ale on nezvládl psychicky možná poslední reprezentačmní šanci. O zklamání se dá mluvit u Novotného, který celý rok podával dobré výkony, ale v Chicagu nic nepředvedl.

Nejelo na MS Čechů až příliš moc?

To bych neřekl, riskovali jsme, protože odtud byla největší šance dostat se na olympiádu. Udělaly to tak všechny státy.

Poslední česká boxerská medaile je stará čtyři roky, Kraj měl v Bangkoku bronz.

Od mistrovství Evropy v Pule 2004 je to špatné. Nedostali jsme se na olympiádu do Atén a předchozí šampionát v Číně byl propadák. Osobnosti typu Konečného nebo Kraje chybějí, ale takoví kluci se rodí jen jednou za čas. Chládek a Horváth jsou mladí a snad něco dokážou.

Existuje podle vás nějaký rychlý recept na zlepšení?

Viceprezident Evropské boxerské asociace Radim Masný říká, že je potřeba něco udělat nebo se na to vykašlat. Pod to bych se podepsal. U nás to zatím děláme tak napůl. Pořád se preferuje liga před reprezentací. Rusko třeba ligu vůbec nemá a v boxu kraluje.

Takže vám chybí hlavně mezinárodní konfrontace?

Smysl by mělo mát pohromadě pět deset lidí a ti budou jezdit ven, na sparingy, na turnaje. Omlaťme venku ty kluky. Někdo sice odpadne, ale další zůstane a může jít výš.

A když se s tím nezačne?

Tak zvážím, jestli má smysl, abych jako trenér reprezentace pokračoval.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články