Hlavní obsah

Juniorští florbalisté chtějí na MS bojovat o medaile

PRAHA

Až pět zápasů v pěti dnech čeká v příštím týdnů florbalovou juniorku na světovém šampionátu ve Švýcarsku. Čeští mladíci odjíždějí do země helvétského kříže s cílem postoupit ze skupiny a pokusit se vybojovat historicky druhou medaili ze světového šampionátu. Té první – bronzové – se dočkali na domácí půdě v roce 2003.

Foto: Martin Neužil

Florbal - ilustrační foto.

Článek

Čeští junioři se v základní skupině A elitní divize utkají příští středu se Slovenskem, ve čtvrtek je čeká největší favorit šampionátu ze Švédska a v pátek změří síly s Lotyšskem. „Stejně jako na většině juniorských i seniorských florbalových šampionátů jsou karty předem rozdané. Švédsko je největším favoritem na zisk titulu, na druhé postupové místo vede cesta přes výhry nad Slovenskem a Lotyšskem, což je také naším základním cílem,“ uvedl k programu základní skupiny hlavní kouč Rudolf Škubal.

Čeští hráči budou v klíčových zápasech skupiny papírovými favority, jak ale reprezentační trenér připomněl, dané nic není. „V rozhodujícím utkání o postup do semifinále na MS 2005 v Lotyšsku jsme prohráli právě s domácím týmem. Pokud chceme pomýšlet na medaili, nesmíme v těchto dvou zápasech ve skupině zaváhat,“ podotkl.

V semifinále nejspíš Finsko nebo Švýcarsko 

První dva týmy ze dvou čtyřčlenných skupin postupují přímo do semifinále a na český tým by tak v případě postupu pravděpodobně čekal další zástupce z elitní světové trojky – Finsko nebo Švýcarsko. „S oběma soupeři jsme se v přípravě utkali dvakrát, se Švýcary jsme uhráli dvě remízy a Finy jsme dokonce jednou porazili. Takže nakonec by mohlo být výhodou, že suverénní Švédy máme už ve skupině,“ přemítal trenér Škubal.

V bojích o co nejlepší umístění budou čeští trenéři hodně spoléhat na mladíky, kteří pravidelně nastupují v české extralize, útočníky Daniela Šebka z SSK Future nebo Jiřího Curneyho z Třince a obránce Jana Jelínka z Vítkovic či Adama Štegla z Tatranu Střešovice. „Zatímco ale v klubech na nich hra nestojí, v nároďáku by měli být oporami a bude záležet na tom, jak se s tím právě tihle kluci vyrovnají. Přesto věřím, že to zvládneme a zůstaneme v hře o medaile až o posledního dne šampionátu,“ uzavřel hlavní kouč.

Čeští hráči v krátké historii juniorských světových šampionátů neskončili zatím hůře než pátí (2001 Německo, 2005 Lotyšsko). Jejich dosavadním maximem je bronzová medaile z mistrovství světa v Praze v roce 2003.

Reklama

Související témata: