Hlavní obsah

Boxer Horváth byl po otřesu mozku v nemocnici

CHICAGO

Boxer Štěpán Horváth musel být kvůli zdravotním potížím v Chicagu hospitalizován. V neděli dostal v zápasu 2. kola mistrovství světa s Moldavcem Grusakem tvrdý úder na bradu, o den později se jeho stav zhoršil a byl s otřesem mozku převezen do nemocnice, kde strávil noc. Po vyšetřeních byl ráno propuštěn na hotel, stále ale trpí výpadky paměti.

Článek

Český boxer byl ve váhové kategorii do 69 kg vyřazen ve 2. kole šampionátu. Bezprostředně po zápasu litoval promarněné šance, více než polovinu duelu měl navrch. Jenže pak tvrdě inkasoval a byl rád, že vydržel do konce. „Netuším, jak jsem třetí kolo přestál, poslední dvě minuty jsem ale zase odboxoval dobře,“ tvrdil Horváth.

V neděli večer si ale začal stěžovat na bolest hlavy, ráno zvracel a postupně se stával stále více apatickým. Přes den byl unavený a neustále usínal. Šéftrenér reprezentace Svatopluk Žáček po poradě s doktorem Dolanským nechali českého boxera vyšetřit v nemocnici. „Chce se mi spát, začnu mluvit a najednou nevím, co říkám,“ popisoval příznaky otřesu mozku Horváth.

Do odletu by měl být v pořádku 

Ústecký rohovník byl v pondělí v pět hodin večer hospitalizován v Rush Medical Center nedaleko od UIC Pavilonu, kde se konají boxerské soutěže. Neurologické vyšetření a rozbor krve neukázaly žádný problém. V noci se ale boxerův objektivní stav zhoršil. Byl zmatený, nevěděl, že je na šampionátu v Chicagu, ze svého zápasu si nic nepamatoval.

„Jde o otřes mozku s následnou posttraumatickou reakcí. Vše by se mělo upravit během pár dnů, možná týdne. Do odletu by měl být v pořádku, může se vrátit zpět domů,“ tvrdila ošetřující doktorka Jamie Harperová.

Ještě pozdě večer se na chicagskou pohotovost dostavila policejní hlídka a vyptávala se, jak Horváth ke svému zranění přišel. Zda k němu nedošlo při pouličním incidentu. Když byly obě policistky ujištěny, že jde o zranění z boxerského zápasu, opustily nemocnici a přály boxerovi brzké uzdravení.

V úterý ráno trenér Žáček vyzvedl svého svěřence v nemocnici a společně se vrátili do hotelu Palmer House. Na pokoji s Horváthem stále někdo je pro případ, že by se mu přitížilo. „Nic takového ale neočekáváme, prognóza je dobrá. Bude o. k.,“ řekla Harperová.

Reklama