Hlavní obsah

Baseballový rozhodčí Židek jde v Americe za svým velkým snem

Praha

Stát se profesionálním baseballovým rozhodčím a jednou působit v Major League Baseball. Takový je sen českého arbitra Zdeňka Židka. Nyní udělal další krok. Dostal nominaci na Spring Training MiLB v komplexu New York Yankees. Jeho účast tam bude premiérovou nejen pro českého, ale také evropského rozhodčího.

Foto: Jared Ravich

Baseballový rozhodčí Zdeněk Židek (vpravo) chce jednou působit v Major League Baseball.

Článek
Fotogalerie

Jako první Evropan začal v roce 2019 rozhodovat v amerických profesionálních soutěžích systému Minor League Baseball (MiLB). „Je to splněný sen, obrovská věc a nepopsatelný pocit zadostiučinění," radoval se před rokem Zdeněk Židek.

Začal u softballu, ale po absolvování několika rozhodcovských klinik v USA přešel naplno k baseballu a zatím krůček po krůčku směřuje vzhůru. Vloni působil nejdříve v soutěži Gulf Coast League a podařilo se mu proniknout i do vyšší ligy Noth West League. „Zdeněk je kvalitní rozhodčí a neskutečně na sobě pracuje. Systém, ve kterém působí, ho ocenil, a proto přišel významný posun hned v jeho první sezoně v MiLB," potvrdil dobré výkony svého kolegy František Přibyl.

Vedle svého působení v amerických ligách zvládl Židek také porci utkání v českých soutěžích, nejen v Extralize, ale také v nižších ligách. Na evropské scéně pak výborně odpískal CEB Cup, tedy turnaj pro evropské týmy, kde byl hodnocen nejvyššími známkami.

Musí mít stále lepší fyzičku

Další výzva teď stojí před ním. Nominace na Spring Training MiLB v komplexu New York Yankees (NYY).

„Extrémně si toho vážím, ale přijímám to s obrovskou pokorou," říká Židek a pokračuje: „Beru to jako závazek a musím také zrychlit přípravu."

Spring Training je přípravným kempem pro hráče z nižších profesionálních soutěží, kteří bojují o místo v hlavním týmu, tj. MLB. Zápasy jsou na programu od 16. března do 4. dubna a Židek bude v rezortu NYY jedním ze šesti rozhodčích, kteří budou mít tato utkání na starosti.

„I od rozhodčích se čeká, že budou mít každým rokem lepší a lepší fyzičku. Proto musím zapracovat jak na vědomostní stránce, což obnáší nastudovat manuály, pravidla a další literaturu, ale také na stránce fyzické," upřesňuje Židek, čemu se bude před odjezdem hlavně věnovat.

Čeká ho však také jedna soukromá výzva. „V první řadě ale musím přesvědčit syna, aby se stihl do mého odjezdu narodit..." usmívá se úspěšný rozhodčí.

Reklama