Hlavní obsah

Letecká federace uznala dva světové rekordy rogalisty Béma

BEROUN

Mezinárodní letecká federace (FAI) tento týden uznala dva světové rekordy českého rogalisty Jana Béma. Pražský letec dosáhl absolutního výškového rekordu v kategorii dvoumístných motorových rogal a zároveň překonal rekordní výkon v rychlosti stoupání do šesti kilometrů nad místem startu. ČTK to sdělil mezinárodní sportovní letecký komisař FAI Ivo Pujman.

Článek

Šedesátiletý Bém, český reprezentant v ultralehkém létání, který má také občanství Spojených států, dosáhl obou rekordů na dvoumístném motorovém rogalu se svou šestadvacetiletou dcerou Jane-Marií. Startoval 23. července z letiště v Milovicích na Nymbursku.

Absolutní výškový rekord 6245 metrů držel od roku 1998 německý pilot Robert Mair se spolupilotem Wernerem von Zeppelinem. Bém se svou dcerou, která je občankou USA, dosáhl výšky 6876 metrů.

"Rekordní lety do absolutních výšek patří k těm technicky a sportovně nejtěžším rekordům, které lze v ultralehkém létání dobývat," řekl Pujman. Dodal, že sebemenší technická chyba znamená při letu v bezmála sedmikilometrové výšce s teplotami kolem minus 30 stupňů Celsia, kde normálně létají jen letadla s přetlakovými kabinami či vojenští piloti ve skafandrech, ohrožení života.

"Ještě stále jsem mohl stoupat zhruba dva metry za vteřinu, ale ukazatel tlaku oleje mi začal ukazovat divná čísla. Začal jsem se bát o motor a rekordní let předčasně ukončil," podotkl Bém. Na zemi se pak zjistilo, že šlo jen o banální porušení drátku u čidla, který nemohl mít žádný vliv na chod motoru a bezpečnost letu.

Po přepočítání časů se ukázalo, že Bém s dcerou zároveň překonali i další rekordní výkon, a to v rychlosti stoupání do šesti kilometrů nad místem startu. Dosavadní rekord maďarské dvojice Gabor Guti, Olga Lazarovová činil 42 minut a 13 vteřin, česko-americký pár dosáhl času 33 minut a 15 vteřin. Podle Béma však tento rekord ani neplánovali.

Pujman ČTK sdělil, že 10. listopadu se chystá další pokus o překonání absolutního světového rychlostního rekordu českým pilotem, tentokrát ve vrtulníku Robinson R-44 na trati Žebrák-Beroun v kategorii strojů do 1000 kilogramů. Tento rekord od roku 2005 drží norský pilot Roger Eilertsen výkonem 226,96 km/h. Český pilot vrtulníku naposledy překonal světový rekord v roce 1959.

Reklama