Hlavní obsah

Ve finále MS v boxu je šest Rusů, největší favorit ale vypadl

CHICAGO

Ruští boxeři budou mít v sobotních finálových bojích na mistrovství světa v Chicagu šestinásobné zastoupení, což je suverénně nejvíc mezi ostatními účastníky. Překvapivě však bude v boji o titul chybět olympijský vítěz z Atén 2004 Alexej Tiščenko, jehož v pátečním semifinále porazil Angličan Frankie Gavin.

Článek

Tiščenko, který byl v kategorii do 60 kg považován za jasného favorita, prohrál s Gavinem 10:19 na body. "Tohle je největší vítězství mé kariéry. On je světová jednička a mně teď chybí jen jeden krok k tomu, abych se stal světovou jedničkou místo něj. Je to ten nejkrásnější pocit, jaký jsem kdy s boxem prožil," rozplýval se třiadvacetiletý Gavin.

Svou nečekanou pouť může vyšperkovat ještě v sobotu ve finále, protože pokud by uspěl, stal by se prvním amatérským mistrem světa z Británie. Jeho soupeřem bude Ital Domenico Valentino, jenž nečekaně v semifinále vyřadil druhého finalistu z Atén Kim Song-kuka z KLDR.

Italská výprava má na šampionátu i díky Valentinovi mimořádnou úspěšnost, neboť ze šesti účastníků se do finále dostala hned polovina. Česká republika vyslala do Chicaga devět boxerů, nicméně žádný z nich se nedostal přes 2. kolo.

Olympijský vítěz z Atén Artajev překvapivě prohrál

Druhý šok semifinálových bojů po prohře Tiščenka se odehrál v kategorii do 75 kg, v níž Venezuelan Alfonso Blanco porazil 15:7 dalšího olympijského vítěze z Atén Bachtijara Artajeva z Kazachstánu.

Do finále se při neúčasti kubánských boxerů, jimž zakázal cestu do USA sám vůdce země Fidel Castro, dostali tři úřadující šampióni z minulého MS. Zlato z roku 2005 budou obhajovat Číňan Cou Š'-ming (do 49 kg), Serik Sapijev z Kazachstánu (do 54 kg) a Rus Matvej Korobov, jenž bude soupeřem Blanka v váze do 75 kg.

Reklama