Hlavní obsah

Ruští boxeři získali na mistrovství světa v Chicagu tři tituly

CHICAGO

Ruští boxeři si z mistrovství světa v Chicagu odvezli tři zlaté medaile. V sobotních finálových duelech mohli přitom dosáhnout až na šest titulů, uspěli však jen Sergej Vodopjanov, Albert Selimov a Matvěj Korobov, který obhájil předloňské prvenství v kategorii do 75 kilogramů.

Článek

Dvěma dalšími úspěšnými obhájci byli Číňan Cou Š'-ming v nejlehčí váze do 49 kg a Serik Sapijev z Kazachstánu, jenž ve finále "čtyřiašedesátky" jasně předčil ruského protivníka Gennadije Kovaljova. Po tomto finále neuspěli Rusové ještě ve dvou vyšších kategoriích, výtečný finiš zato předvedli italští boxeři.

Nejprve Clemente Russo těsně zdolal na body Rachima Čachkijeva z Ruska a čtvrt hodiny nato pak Roberto Cammarelle nedal v supertěžké váze nad 91 kilogramů šanci Vjačeslavu Glazkovovi z Ukrajiny, nad nímž zvítězil přesvědčivě 24:14. Dva tituly zůstaly v USA po výhrách domácích boxerů Demetriuse Andradeho a Rau'sheeho Warrena, jenž přitom za finálový triumf zaplatil dvěma vyraženými předními zuby.

Své úspěšné tažení v hmotnostní kategorii do 60 kg zakončil nečekaným triumfem třiadvacetiletý Angličan Frankie Gavin, který po semifinálovém vyřazení olympijského vítěze z Atén Alexeje Tiščenka porazil i Itala Domenika Valentina a stal se prvním amatérským mistrem světa z Británie. "To byl neskutečný týden. Měl jsem opravdu hrozný los, ale porazil jsem olympijského vítěze a stříbrného i bronzového medailistu z minulého šampionátu," prohlásil nevěřícně Gavin, jenž přitom na MS startoval poprvé.

Česká republika vyslala do Chicaga devět boxerů, žádný z nich se však nedostal přes 2. kolo.

Výsledky - finále:
Do 49 kg: Cou Š'-ming (Čína) - Tanamor (Fil.) 17:3,
do 51 kg: Warren (USA) - Jongjohor (Thaj.) 13:9,
do 54 kg: Vodopjanov (Rus.) - Badar-Uugan (Mong.) 16:14,
do 57 kg: Selimov (Rus.) - Lomačenko (Ukr.) 16:11,
do 60 kg: Gavin (Brit.) - Valentino (It.) 18:10,
do 64 kg: Sapijev (Kaz.) - Kovaljov (Rus.) 20:5,
do 69 kg: Andrade (USA) - Boonjumnong (Thaj.) r.s.c. v druhém kole,
do 75 kg: Korobov (Rus.) - Blanco (Venez.) 29:4,
do 81 kg: Atojev (Uzb.) - Betěrbijev (Rus.) 20:17,
do 91 kg: Russo (It.) - Čachkijev (Rus.) 7:6,
nad 91 kg: Cammarelle (It.) - Glazkov (Ukr.) 24:14.

Reklama