Hlavní obsah

Sáblíková vyráží za obhajobou triumfu v SP, je ale zraněná

SALT LAKE CITY

Nelehký úkol navázat na životní sezónu čeká v nadcházejících měsících Martinu Sáblíkovou. Rychlobruslařka, která se skvělými výkony katapultovala mezi hvězdy dlouhých ledových oválů, v minulé sezóně vyhrála postoupně evropský šampionát ve vícebojích, celý Světový pohár, získala dvě zlaté medaile na mistrovství světa na tratích 3000 a 5000 metrů a přidala i několik světových rekordů.

Foto: REUTERS/Shaun Best

Martina Sáblíková po triumfu na mistrovství světa

Článek

Její cesta za navázáním na skvělé výsledky začne o víkendu prvním dílem SP v Salt Lake City, kde v březnu deklasovala konkurenci na světovém šampionátu na jednotlivých tratích. "Když jsem se teď na ten stadión, který se mi hodně líbí, vracela, měla jsem takový zvláštní pocit. Ještě více jsem si uvědomila, že všichni ode mně budou čekat jen dobré výsledky a kvalitní časy," řekla dvacetiletá Sáblíková v telefonickém rozhovoru ČTK z dějiště závodu.

Start do sezóny však pro závodnici Novis teamu bude mít daleko do ideálu. Přestože byla s průběhem letní přípravy spokojená a vylepšila si ji dokonce i ziskem bronzové medaile v cyklistické časovce na mistrovství Evropy do 23 let, vše se změnilo před týdnem při tréninku v Calgary. Na tamním olympijském oválu totiž upadla na hrazení a výsledkem byla naštípnutá kost a natažené vazy v rameně.

V Salt Lake City pojede Sáblíková zřejmě jen "trojku"

Šance na medailové pozice v úvodu sezóny tak rázem hodně klesly. "Už se to zlepšuje, ale ruka stále bolí. Hlavně při rozjezdu," přiznala Sáblíková. Trenér Petr Novák se tak rozhodl, že v Salt Lake City jeho svěřenkyně pojede zřejmě jen "trojku", ostatní závody vynechá. "Zatím to tak vypadá. Moc jsme to ale neřešili," uvedla závodnice ze Žďáru nad Sázavou.

Novák ji ale podle všeho přihlásí i na na 1500 metrů a před pátečním losováním se rozhodne, zda ji stáhne, či nikoliv. "Původně jsem byl rozhodnutý, že do toho půjde. Teď si tím ale nejsem tak jistý. Nechci, aby to zhoršilo její šance na třech kilometrech," vysvětloval Novák.

Nepříjemné zranění, k jehož doléčení by Sáblíková podle svých slov potřebovala ještě zhruba dva týdny, je o to horší, že další díl SP se koná hned za týden v Calgary. "Hlavně proto potřebuji neztratit moc bodů na čelo Světového poháru. Zranění nás trochu zarazilo, ale věřím, že se s tím vyrovnáme," doufá Sáblíková.

Sáblíková si uvědomuje tlak a věří že uspěje

Pozice obhájkyně celkového prvenství ji zavazuje. "Je to svazující. Uvědomuji si, že loni jsem toho dokázala hodně. Jak ale říkám, věřím, že se s tím popasujeme a bude to dobré," prohlásila odhodlaně.

Kladem je i fakt, že pětikilometrové tratě, na kterých nemá za normálních podmínek konkurenci, přijdou v SP na řadu až později. Na nich by si měla bodově polepšit. "Takže teď to chce moc neztratit a pak je na pětkách získat," nastínila Sáblíková ideální scénář.

Začátek letošní sezóny je pro ni nový i v tom, že jinak náročný kouč Novák před ní nemluví o tom, jak bude atakovat světové rekordy a deklasovat soupeřky. "To je fakt, moc toho neříká. Časy minulý rok byly ale dobré, tak je zkusíme potvrdit a uvidíme, na co to bude stačit," řekla rychlobruslařka.

Novák věří, že v neděli bude jeho svěřenkyně i přes zdravotní handicap schopná na 3000 metrech atakovat čas kolem čtyř minut. "A uvidíme, jestli to vůbec někdo další dokáže zajet. U Martiny bude záležet na prvních 200 metrech, pak už to půjde. Věřím, že do desítky bude, a když skončí do šestého místa, bude to super," dodal Novák.

Reklama