Hlavní obsah

Čeští florbaloví junioři jsou po výhře nad Lotyši v semifinále MS

ZUCHWIL/KIRCHBERG

Čeští florbaloví junioři zvítězili v pátečním závěrečném utkání v základní skupině A na mistrovství světa ve švýcarském Zuchwilu nad Lotyšskem 8:6 a z druhého místa postoupili do semifinále. V boji o finále je čeká v sobotu od 20:00 v Kirchbergu Finsko, které prošlo 'béčkem' bez ztráty bodu. V druhém semifinále se utkají obhájci titulu Švédové se Švýcarskem.

Článek

Svěřenci trenéra Rudolfa Škubala vstupovali do pátečního zápasu s vědomím, že při stejném bodovém zisku a horším skóre musejí k posunu do boje o medaile vyhrát. V 9. minutě také udělali první krok díky vedoucí trefě Suchánka. Lotyši sice hned za 28 sekund vyrovnali, ale českému týmu přinesly klid ještě v závěru úvodního dějství dvě využité přesilovky.

Nejdříve se trefil při Grunckisově trestu Štegl a Darznieksovo vyloučení využil Peška, který pak svou druhou trefou před polovinou utkání zvýšil už na rozdíl tří branek. Soupeř 23 sekund před koncem druhé třetiny snížil a závěrečné dějství přineslo drama.

A to i přesto, že český tým vedl už 7:2. Nejdříve v 47. minutě dovršil hattrick Peška, za 18 sekund se trefil Jendřišák a pak ještě skóroval Hanic. Ale Lotyši čtyřmi góly během tří minut snížili na rozdíl jediné branky, přičemž dvakrát využili přesilovku. Výhru pojistil 96 sekund před koncem Šebek, ještě 44 vteřin před koncem mohl Lotyšsku vykřesat naději Rismanis, ale neproměnil penaltu.

Češi si závěr zkomplikovali

"Zkomplikovali jsme si to sami. Při vedení 7:2 jsme dostali smolný gól a kluci najednou neuvěřitelně znervózněli. Brankář Weissgärber už také ztratil předchozí jistotu, a proto jsme ho raději po šestém gólu nahradili Ogrockim. Ten měl sice původně nastoupit od začátku, ale těsně před odjezdem na zápas za námi přišel, že se na to příliš necítí," řekl na oficiálních stránkách České florbalové unie trenér Škubal.

Do branky se dostali dokonce všichni tři brankáři, protože při soupeřově penaltě dostal důvěru Jan Barák. "V tréninku tyhle situace umí a potvrdil to i v klíčové chvíli. V závěru jsme poslali na hřiště i zraněné Šebka s Mikešem, pro něž to tak klidně mohly být poslední minuty na tomto šampionátu, ale oba vnesli do naší hry klid a určitě v hektickém závěru pomohli," navázal Škubal. "Bylo to nakonec zbytečné drama, ale hlavní cíl jsme splnili a teď už se můžeme soustředit na semifinále," dodal.

Skupina A:
Česko - Lotyšsko 8:6 (3:1, 1:1, 4:4)
Branky a nahrávky: 9. Suchánek (Curney), 17. Štegl (Jendřišák), 19. Peška (Štegl), 29. Peška (Žydel), 47. Peška (Hanic), 47. Jendřišák, 49. Hanic (Vrána), 59. Šebek (Curney) - 9. Stepans (Akulovs), 40. Prieditis (Murnieks), 52. Rismanis (Savins), 53. Akulovs (Prieditis), 55. Rismanis (Savins), 55. Jaunzems (Prieditis). Rozhodčí: Alakare, Vilkki (oba Fin.). Vyloučení: 4:3. Využití: 2:2. Diváci: 78.
Slovensko - Švédsko 0:20 (0:6, 0:7, 0:7).
Skupina B:
Finsko - Norsko 11:2 (7:2, 2:0, 2:0), Švýcarsko - Polsko 13:1 (4:0, 5:1, 4:0).

Reklama