Hlavní obsah

Sáblíková pohárový triumf nestihla oslavit, čekal ji noční přesun

CALGARY/PRAHA

Žádné velké oslavy, ale rychlý noční přesun ze Salt Lake City do Calgary, tak vypadaly první hodiny po senzačním triumfu rychlobruslařky Martiny Sáblíkové v prvním závodě Světového poháru v Utahu na trati 3000 m.

Článek

Dvacetiletá obhájkyně celkového triumfu z minulého ročníku seriálu se na start postavila handicapovaná zraněním ruky a pohmožděným ramenem, žádná z konkurentek na ni ale neměla. Druhá Cindy Klassenová, držitelka světového rekordu, za ní zaostala o více než vteřinu.

"Bylo to překvapení nejen pro soupeřky, ale i pro mě. Tajně jsem doufala, že budu kolem šestého místa. Ukázalo se ale, že letní příprava byla opravdu dobrá a trenér načasoval formu dobře," řekla Sáblíková ČTK po přesunu do Calgary.

Do Kanady, kde se před několika dny při pádu a nárazu do hrazení zranila, vyrazila společně s dalšími členy Novis týmu ještě v noci. "Jen jsme zašli na společnou večeři, pak zabalili a na chvilku šli spát," popsala. Kouč Petr Novák si ale prý stejně oslavu nenechá ujít. "On to s dalšíma koučema zvládne tady (v Calgary)," smála se Sáblíková.

Původně se měla v úvodu SP představit na všech tratích, vedle své hlavní trojky měla v Salt Lake City a Calgary startovat i na 500, 1000 a 1500 metrů. Po pádu při tréninku, při kterém si zlomila pažní kost, však zvládla jedinou trať. "A dopadlo to tak, jak jsme tajně doufali. To, že jsme neriskovali při patnáctce, bylo správné. Po trojce ji totiž ruka hodně bolí a vypadá to, že je to horší, než jsme si původně mysleli," řekl ČTK Novák.

Důležité bylo, že si nenechala ruku zafixovat moc silně

Samotná Sáblíková, která v neděli nastoupila stejně jako v trénincích se zatejpovaným ramenem, přiznala, že důležité bylo, že si nenechala ruku zafixovat moc silně. "Řekla jsem mu (trenérovi), ať to zafixuje pořádně, ale zároveň tak, abych s tím mohla trochu hýbat. Že do toho půjdu hned od startu naplno. Po prvních deseti patnácti krocích jsem cítila, že se náplast servala, ale šlo to. Pak mě naštěstí začaly děsně bolet nohy, že jsem na rameno zapomněla," líčila závodnice ze Žďáru nad Sázavou.

Svou výhrou i dosaženým časem (3:57,98) v Salt Lake City šokovala soupeřky, které při tréninku viděly, že ji zdravotní stav limituje. Nejvíce překvapená však prý byla Němka Daniela Anschützová-Thomsová, se kterou jela ve dvojici. "Byl to pro ni šok. Myslela si, že to rozjedu pomaleji. Gratulovali mi ale nakonec všichni," uvedla Sáblíková, která se podle svých slov dokázala vyrovnat i se suchým vzduchem v hale.

V pátek je na programu druhá trojka sezóny

Další závod ji čeká již v pátek, kdy je v Calgary na programu druhá trojka sezóny. Do té doby se musí dát fyzicky do kupy. "Doufám, že tři dny budou stačit a budu v pořádku, připravena podat opět dobrý výkon," přála si dvojnásobná mistryně světa z minulé sezóny. Až poté se rozhodne, zda se představí i na další trati - patnáctistovce.

"Určitě ji přihlásím a případně ji před losováním stáhnu. Uvidíme, jak na tom bude. Pokud to ale půjde, tak pojede. Martina by si potřebovala zajet dobrý čas," poukázal Novák na skutečnost, že v Calgary je tradičně rychlý led. Dosažené časy v sezoně totiž rozhodují i o nasazení do jednotlivých jízd při evropském šampionátu a Sáblíková by se navíc zároveň ráda kvalifikovala na MS na jednotlivých tratích. "Pak budeme mít dvanáct dní do dalšího závodu, což by mělo stačit, aby se Martina dala do pořádku," řekl Novák.

Skutečnost, že se Sáblíková vrací na ledový ovál, kde měla před několika dny nepříjemný karambol, prý problém nebude. "Když jsem začínala, tak jsem v Erfurtu a Berlíně padala v každé zatáčce. To už bych tam nikdy nesměla jet," podotkla. Respekt a zvýšenou opatrnost však hlavně v tréninku pociťuje. "Když jedeme ve větší skupině nebo je nás na ledě více, tak si dávám pozor a nejdu do toho naplno. Dříve jsem byla zvyklá z inline bruslí moc se tím nezabývat, teď se brzdím," přiznala Sáblíková, pro kterou by podobný pád nyní mohl znamenat i předčasný konec sezóny.

Reklama