Hlavní obsah

Krasobruslař Verner v Paříži nezvládl roli favorita

PAŘÍŽ/PRAHA

Velkým zklamáním bylo pro českého krasobruslaře Tomáše Vernera šesté místo v závodě Grand Prix v Paříži. Ve francouzské metropoli pomýšlel na stupně vítězů, ale nakonec se musel smířit se svým nejhorším umístěním v elitním seriálu. Uznal, že nezvládl roli favorita, v níž se ocitl po odhlášení úřadujícího mistra světa i Evropy Briana Jouberta.

Článek

Na letošní Grand Prix se navíc startovní pořadí pro krátký program nelosuje, ale nasazuje podle světového žebříčku. V něm byl vicemistr Evropy z účastníků pařížské Grand Prix nejlepší a tuto roli nezvládl. Opakovala se situace z Varšavy, kde na evropském šampionátu po vítězném krátkém programu pokazil volnou jízdu. "S tím už jsem se nevyrovnal po krátkém programu na mistrovství Evropy a nevyrovnal jsem se s tím ani teď," řekl Verner po sobotním závodě v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Nemoc domácího reprezentanta mu paradoxně spíš uškodila. "Joubertovo odhlášení mě trochu zaskočilo, kdyby startoval, tak ten závod mohl vypadat jinak. Vzal by tu roli favorita na sebe," uvažoval svěřenec Vlasty Kopřivové a Michaela Hutha.

Pro svůj výsledek neměl slov

Místo očekávaného boje o nejvyšší příčky v Paříži skončil hluboko pod stupni vítězů a pro svůj výsledek skoro neměl slov. "Šesté místo nesnese žádný komentář, který by se dal publikovat," poznamenal jednadvacetiletý krasobruslař, který si uvědomoval, že propásl velkou příležitost. "Myslím, že jsem tady tu medaili měl získat a odvézt si ji v kufru domů."

Všechno začalo už krátkým programem, v němž nezvládl dva ze tří skoků. Nejdříve upadl při trojitém toeloopu, který skákal v kombinaci po trojitém flipu, po vydařeném axelu pak místo trojitého lutzu zařadil jen jeho jednoduchou variantu. "Když přišel jen jednoduchý lutz, tak jsem poslal celý program do kytek. S tím se dá závodit na nějakém pouťáku, ale ne na Grand Prix," rozčiloval se.

Zradila ho prý psychika

Po volné jízdě se z osmé příčky posunul o dvě místa výše, ale v jejím úvodu neskákal čistě, takže nemohl zařadit kombinace. "Tam jsem nechal odhadem tak dvacet bodů, to se v Grand Prix nedá," komentoval Verner druhou polovinu závodu.

Loni při své premiéře v Grand Prix obsadil čtvrté a páté místo. O napravení pařížského výpadku se může pokusit na přelomu listopadu a prosince, kdy ho čeká závod v Japonsku. Žádné změny v přípravě neplánuje. "Nemám co měnit v tréninku. Byl jsem připravený lépe než loni, kdy jsem dosahoval lepších výsledků. I trénink na místě ukazoval, že ta role favorita byla oprávněná," vysvětlil.

Znovu zdůraznil, že ho v Paříži zradila psychika. "Ten problém byl v mé hlavě. X let pracuju na tom, abych se dostal do této pozice, tak to musím nějak zvládnout," dodal Verner.

Reklama