Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková: Soupeřky byly překvapené stejně jako já

Michal OsobaČTKSport.czPrávo

Ověnčena dvěma triumfy v závodech Světového poháru se v úterý ze zámoří vrátila rychlobruslařka Martina Sáblíková. Ve Spojených státech a Kanadě nenechala nikoho na pochybách, že se bude ucházet o obhajobu celkového prvenství v prestižním seriálu na dlouhých tratích. Ve dvou závodech na tříkilometrové trati nedala soupeřkám šanci, přestože ji limitovalo nepříjemné zranění. Před pokračováním sezóny jí díky tomu narostlo sebevědomí.

Článek

V jakém stavu je nyní vaše ruka, kterou jste si poranila na dráze v Calgary pár dnů před začátkem Světového poháru?

Teď už je to dobré, akorát nemůžu ruku zvednout nebo něco vzít. Ale hlavní je, že už s ní můžu hýbat, cítím se normálně.

Když jste se po pádu probrala a zjistila, co se vám stalo, napadlo vás, že byste nedlouho po něm mohla vyhrát dva závody světového poháru?

Řekla jsem si, že pojedu, i kdybych ji měla zlomenou já nevím nakolikrát. Ale upřímně, takový rozjezd jsem nečekala a jsem za něj vděčná trenérovi, ale i klukům od nás z týmu.

Jak reagovaly soupeřky, když viděly, jak je i po zranění porážíte?

Ony na tréninku viděly, že s tím jezdím, co to dá. Ale závody je překvapily asi tak jako mě.

Který z těch dvou závodů byl pro vás složitější?

Ten první v Salt Lake City byl hodně těžký, celý závod jsem jela sama a v posledním kole jsem zpomalila o sekundu a půl. V Kanadě jsem zase dvě kola před koncem ztrácela asi třicet metrů, už se bála, že to nepůjde, ale trenér na mě řval, že je ještě můžu porazit. A vyšlo to.

Pečoval o vás trenér víc, když jste nemohla s rukou pořádně hýbat?

Ze začátku mi trenér nebo kluci z týmu nosili bundu a tašku i mi pomáhali zavazovat brusle. Teď už můžu nosit batoh aspoň na jednom rameni.

Během vašeho pobytu v zámoří vás vyhlásili v konkurenci Šebrleho, Špotákové, Neumannové a spol. armádní sportovkyní roku. Překvapení?

To určitě, když mi oznámili, že já jsem vyhrála, kouč byl nejlepší mezi trenéry a Ája Jirků mezi juniorkama, říkala jsem si: „Ty brďo, rychlobruslení na prvních místech!“

Reklama