Hlavní obsah

Krasobruslař Verner vyhrál v Japonsku krátký program

Český krasobruslař Tomáš Verner vyhrál na Grand Prix v japonské Sendaji krátký program. Před domácím favoritem Daisukem Takahašim, stříbrným medailistou z mistrovství světa, má v posledním závodě elitního seriálu před prosincovým finále v Turíně těsný náskok 26 setin bodu.

Článek

Soutěž bude pokračovat v neděli volnými jízdami a vicemistr Evropy Verner má šanci napravit selhání z předchozího vystoupení v Paříži. Ve Francii český reprezentant nezvládl roli největšího favorita, kterým se stal po odhlášení úřadujícího mistra světa i Evropy Briana Jouberta, a skončil až šestý.

"Na Paříž bych raději zapomněl, chci se z toho hlavně poučit," řekl Verner novinářům po sobotním vystoupení, které ostře kontrastovalo s jeho výkonem na pařížské Trophée Eric Bompard. Českobudějovický krasobruslař předvedl kombinaci trojitého flipa s trojitým toe loopem, trojitého axela i lutze. "Ale v neděli je zase úplně jiný den," řekl ke svým vyhlídkám na rýsující se úspěch.

Takahašimu nepomohla k prvnímu místu ani hiphopová úprava Labutího jezera, s níž slavil velký úspěch na říjnové Americké brusli, kterou vyhrál. Jeho jízdu v sobotu od začátku doprovázel nadšený potlesk diváků, kteří jen zklamaně vydechli, když neustál trojitého axela a dopustil se chyby také při otočce.

Mezi ženami triumfovala mistryně Evropy Kostnerová

Třetí je zatím juniorský mistr světa Američan Stephen Carriere, třebaže se v týdnu při tréninku poranil. "Spadl jsem a levá brusle se mi zařízla do prstů na pravé noze. Mám tam pár stehů. Trochu jsem se bál, ale doktor mě ujistil, že to bude dobré," řekl Carriere po svém vystoupení na hudbu Led Zeppelin.

Mezi ženami triumfovala mistryně Evropy Italka Carolina Kostnerová, když porazila Švýcarku Sarah Meierovou a domácí Nanu Takedaovou.

Soutěž tanečních párů ovládli evropští šampióni Isabelle Delobelová a Olivier Schoenfelder z Francie a stejně jako zbylí medailisté se kvalifikovali do turínského finále Grand Prix.

Muži - krátký program:
1. Verner (ČR) 78,15 bodu, 2. Takahaši (Jap.) 77,89, 3. Carriere (USA) 67,85.
Ženy - konečné pořadí:
1. Kostnerová (It.) 164,69, 2. Meierová (Švýc.) 163,17, 3. Takedaová (Jap.) 154,83.
Taneční páry - konečné pořadí:
1. Delobelová, Schoenfelder (Fr.) 197,54, 2. Virtueová, Moir (Kan.) 196,89, 3. Chochlovová, Novickij (Rus.) 186,96.

Reklama