Hlavní obsah

Krasobruslař Verner skončil v závodu Grand Prix v Sendai druhý

SENDAI

Krasobruslař Tomáš Verner skončil v závodu Grand Prix v japonském Sendai druhý, což mu však k postupu do finále prestižního seriálu nestačilo. Český reprezentant neudržel v nedělních volných jízdách vedení z krátkého programu a s domácím favoritem Daisukem Takahašim prohrál o necelých pět bodů.

Článek

Vicemistr Evropy Verner v neděli v posledním závodě Grand Prix před prosincovým finále v Turíně hájil před stříbrným medailistou ze světového šampionátu Takahašim náskok 26 setin bodu. Třebaže neuspěl, vylepšil si v Sendai osobní rekord v bodovém součtu svých jízd na 229,45 a druhé místo bylo zcela jasně jeho: třetí Američan Stephen Carriere na něj totiž ztratil téměř 25 bodů.

"Je to skvělé, konečně jsem dokázal prodat to, na co mám. Ještě to nebylo úplně perfektní, ale určitě to je další krok dopředu," řekl novinářům Verner. Na hudbu z filmu Tygr a drak začal vydařeným čtverným toeloopem, ale trojité skoky se mu už tolik nedařily a axela v závěru jízdy vykroužil jen jednoduchého.

Do finále GP se Verner nedostal

Naopak Takahaši na úvod při pokusu o čtverný toeloop upadl a druhý raději ani nezařadil, ale pak zvládl osm trojitých skoků a vysloužil si halasné ovace publika. V letošní Grand Prix vyhrál japonský závodník i Americkou brusli.

Do šestice pro finále GP se Verner nedostal. Základní část soutěže ovládli s 30 body právě Takahaši a Američan Johnny Weir, dále se v Turíně představí šestnáctiletý Kanaďan Patrick Chan, Evan Lysacek z USA, Švýcar Stéphane Lambiel a Kevin van der Perren z Belgie. Jednadvacetiletý českobudějovický krasobruslař doplatil na selhání z předchozího vystoupení v Paříži, kde nezvládl roli největšího favorita a skončil až šestý.

Muži - konečné pořadí:
1. Takahaši (Jap.) 234,22, 2. Verner (ČR) 229,45, 3. Carriere (USA) 204,98.

Reklama