Hlavní obsah

Verner: Po náročné přípravě vím, že mám na těžší kombinace

PRAHA

I když se nevešel do šestice pro finále krasobruslařské Grand prix, vracel se Tomáš Verner po stříbrném umístění v závěrečném podniku seriálu v japonském Sendai spokojený. „Plán na sezónu je dobrý, úroveň mé jízdy by měla gradovat jak na lednovém mistrovství Evropy, tak na březnovém mistrovství světa,“ líčil jednadvacetiletý krasobruslař při čtvrtečním setkání s novináři.

Článek

Vernerovi se podařilo v Japonsku setřást zklamání z předcházejícího dílu Grand prix v Paříži, kde při neúčasti Francouze  Jouberta nesplnil roli hlavního favorita a skončil až šestý. To jej ve výsledku připravilo o finále seriálu, které se odehraje v polovině prosince v Turíně. V Sendai českobudějovický krasobruslař vyhrál krátký program, ve volné jízdě pak své postavení neudržel a klesl na druhou příčku, na níž jej ke spokojenosti domácího publika odsunul Daisuke Takahaši. K nespokojenosti měl ale Verner tentokrát daleko. „Ať se na to koukám jak chci, závod v Japonsku byl úspěšný,“ vyprávěl ve čtvrtek v Praze.

„V Paříži se mi nepodařilo předvést to, co jsem měl natrénováno. Neznervóznělo mě to. Vím, že se mohu zlepšovat. V Japonsku se mi podařilo zajet dvě nejtěžší krokové řady. Z laického hlediska to nevypadá, ale rozdíl v obtížnosti je diametrální, především co se týče fyzické náročnosti,“ vysvětloval. Radost mu udělalo i vylepšené bodové maximum. „Bodové ohodnocení z Japonska je dobré. I když jsem ještě nepředvedl nejnáročnější prvky, tak jsem udržel krok s vicemistrem světa,“ doplnil.

Po návratu ze země vycházejícího slunce se chystá na soustředění do německého Oberstdorfu, kde po krátké zastávce na republikovém šampionátu v Trenčíně uzavře přípravu před mistrovstvím Evropy v Záhřebu, na němž bude na konci ledna obhajovat titul kontinentálního vicemistra. Vystoupení v Japonsku mu potvrdilo, že přípravu míří správným směrem. „Plán na sezónu je dobrý, úroveň mé jízdy by měla gradovat jak na ME , tak na MS,“ říká odhodlaně. Na vylepšení Vernerovy jízdy se mohou diváci těšit už v Chorvatsku. „Nejsme naivní, abychom si mysleli, že s jízdou z Japonska uspějeme. Připravujeme těžší kombinace. Po náročné přípravě vím, že na to mám,“ dodává.

O šancích na úspěch ale hovoří nerad. „Po odchodu Jagudina a Pljuščenka se svět krasobruslení změnil. Odešli dva jedineční, kteří závodili spolu. Bruslíme v době, kdy po medaili sahá reálně šest kluků, to tu dříve nebylo,“ upozornil s tím, že v Záhřebu bude muset mezi soupeře počítat už i obhájce titulu Jouberta. „Měl zdravotní trable, po těžké viróze vypadl na deset dní úplně z tréninku. On je ale silný chlap a vrátí se připravený,“ řekl na adresu francouzského závodníka, který mu loni ve Varšavě vyfoukl titul.

Reklama