Hlavní obsah

MOV odložil verdikt o olympijských medailích Marion Jonesové

LAUSANNE

Mezinárodní olympijský výbor odložil rozhodnutí, jakým způsobem přerozdělí pět olympijských medailí ze Sydney, které po přiznání k dopingu vrátila americká sprinterka Marion Jonesová. Výkonný výbor měl verdikt vynést na třídenním zasedání, které v pondělí začalo v Lausanne. Disciplinární komise chce ale získat další informace o tom, zda do aféry laboratoře BALCO, která vyráběla anabolické steroidy, nebyly zapleteny další atletky.

Článek

Až pak bude MOV rozhodovat, zda například zlatou olympijskou medaili z běhu na sto metrů zpětně udělí Ekaterini Thanuové. O tom už od počátku aféry panují značné pochybnosti, protože řecká sprinterka byla o čtyři roky později jednou z hlavních postav jiné dopingové aféry před hrami v Aténách.

Podle člena výkonného výboru Denise Oswalda chce MOV především vyslechnout další účastnice amerických štafet, které s Jonesovou vybojovaly zlato a bronz. Teprve potom rozhodne, zda jim rovněž odebere olympijské medaile a diskvalifikuje je, jak doporučila mezinárodní atletická federace IAAF. "Nechceme věc řešit po částech. Vyčkáme, dokud nebudeme mít kompletní informace," uvedl Oswald.

Velmi důležitá by v tomto směru mohla být i středeční schůzka bývalého šéfa laboratoře BALCO Victora Conteho s předsedou antidopingové agentury WADA Dickem Poundem. Conte dnes podle agentury Reuters přislíbil, že Poundovi řekne jména sportovců, kteří si mohli na olympijských hrách 2000 v Sydney pomáhat dopingem.

"MOV by to rozhodně měl vědět předtím, než začne přerozdělovat medaile," uvedl Conte, který za distribuci dopingových látek strávil čtyři měsíce ve vězení. Nyní chce přispět k očistě sportu. "V minulosti jsem udělal nějaké chyby a špatná rozhodnutí. Teď bych je chtěl tímhle způsobem napravit," prohlásil.

Výkonný výbor zřejmě ve středu formálně odebere Jonesové medaile. Na rozhodnutí o jejich přerozdělení si však několik desítek zainteresovaných atletů bude muset podle Oswalda počkat několik měsíců.

Jonesová na hrách v Sydney vyhrála stovku, dvoustovku a štafetu na 4x400 metrů, bronz získala v dálce a ve sprinterské štafetě. Všechny medaile už vrátila.

Reklama