Hlavní obsah

Olympiáda by mohla stát o 48 miliard méně než byl původní odhad

PRAHA

Předpokládané přímé náklady na uspořádání olympijských her v Praze se ve srovnání s původními odhady snížily o 36 procent. Vyplývá to z ekonomické studie společnosti PricewaterhouseCoopers, kterou zveřejnila společnost Praha olympijská. Podle nové studie by olympiáda v Praze stála 88 miliard, zatímco původní analýza stejné společnosti z roku 2004 počítala se 136 miliardami.

Foto: Sport.cz

Praha se chce ucházet o pořádání letních olympijských her 2016.

Článek

Úspora 48 miliard je však z části dána přesunem některých položek mezi investice, které by byly nutné bez ohledu na olympijské hry. Ale zástupci společnosti Praha olympijská oznámili, že se také změnila koncepce her, která nově počítá více s rekonstrukcemi sportovišť než s novou výstavbou.

"Budeme stavět jen tři nové stadióny. Postavíme to především na rekonstrukcích stávajících stadiónů pro olympiádu a jejich návrat do podoby pro běžné užívání po hrách," uvedl Petera s tím, že před třemi lety se počítalo s deseti až dvanácti novými stadióny.

Podle nových projektů budou vybudována tři zbrusu nová sportoviště - Olympijský stadión pro atletické soutěže a oba ceremoniály v Letňanech, cyklistický velodrom a areál pro soutěže ve vodních sportech. Ten by vznikl z plánovaného akvaparku, který má na Šutce vyrůst už v roce 2010.

Něktrerá sportoviště se budou rekonstruovat v každém případě 

Mezi nepřímé investice patří náklady na projekty, jejichž realizace je už dnes jistá. Nezávisle na olympijský hrách například vznikly projekty rekonstrukce fotbalových stadiónů v Brně a Jihlavě nebo pražského plaveckého areálu Šutka. Tyto položky, jejichž výše už je jistá, se nově přesunuly mezi nepřímé náklady. "Museli jsme to rozdělit, protože to po nás Mezinárodní olympijský výbor chtěl. U plaveckého areálu Šutka například počítáme do přímých nákladů jen částku, kterou bude stát jeho úprava na olympijský bazén a následná demontáž zařízení po hrách," vysvětlil Petera.

Celkové náklady, které jsou předpokladem pro uspořádání her, včetně nezbytných investic do infrastruktury, jsou odhadovány na zhruba 600 miliard korun. Praha se uchází o pořadatelství her v roce 2016, jako reálnější však stoupenci olympijské kandidatury vidí až další pokus pro rok 2020. Do 14. ledna příštího roku musí uchazeči odevzdat Mezinárodnímu olympijskému výboru detailní dotazník, ale zatím není jasné, jak se do něj promítne postoj vlády.

Vláda se však zatím staví k myšlence uspořádání her velmi zdrženlivě až odmítavě, především v otázce finančních garancí ve výši 38 miliard korun. Ani právní záruky v podobě respektování Olympijské charty a vpuštění majitelů platných pasů a víz do země zatím vláda neposkytla, a ty jsou potřebné už v polovině ledna příštího roku.

Tato garance je jen přílohou dotazníku, takže není jeho nezbytnou součástí, ale její absence by prý měla pro šance Prahy fatální důsledky. "V případě, že by vláda nedala tuto garanci, tak se naše šance na postup mezi kandidátská města nulují," prohlásil Petera.

Pražská přihláška bojuje s časem 

Šéf olympijské kandidatury Prahy uznal, že se ocitl v časové tísni. Souvisí to především s několikaměsíční absencí obsazení postu ministra školství, který jako resortní ministr měl seznámit vládu s olympijskou problematikou. Nový ministr Ondřej Liška úřaduje od 4. prosince a má na stole požadavek Prahy olympijské na vládní garance. "Teď je na něm, kdy tento materiál předloží vládě. Navíc je otázka, zda to udělá přímo, nebo po meziresortním připomínkovém řízení," popsal Petera aktuální stav.

Pokud by došlo k připomínkovému řízení, tak to může trvat i třicet dní, což by splnění termínu 14. ledna značně zkomplikovalo. "To už by byla křeč," poznamenal Petera.

Premiér Mirek Topolánek v minulém týdnu prohlásil: „Ptáte-li se mě tedy, jestli podporuji olympijskou myšlenku, tak vám řeknu, že ano. Ptáteli se mě, jestli jako předseda vlády jsem ochoten v této chvíli dát jakoukoli garanci na pořádání olympijských her, odpovídám ne.“ Současně dodal, že pokud Česko zvládne uspořádat za dva roky v Liberci MS v klasickém lyžování, pak teprve jsou na místě otázky, zda je reálné zorganizovat i olympijské hry.

Argumentoval i tím, že nemá dostatek informací. Nová studie, kterou už má vláda několik dní k dispozici, by mohla tento handicap odstranit.

Až do roku 2009 Praha finanční garance od vlády nezbytně nepotřebuje, nicméně organizátoři kampaně připouštějí, že s podporou vlády by už lednový dotazník vypadal lépe. V únoru 2009 už Praha nemusí být mezi uchazeči pro rok 2016, neboť MOV bude v červnu příštího roku právě na základě dotazníků zužovat výběr na pět měst.

Reklama

Související témata: