Hlavní obsah

Klüftová chce dopingové testy sportovců pomocí GPS

STOCKHOLM

Švédská sedmibojařka Carolina Klüftová chce, aby se dopingové testování atletů zmodernizovalo a aby testy probíhaly za pomoci GPS, tedy systému určujícímu polohu. Nynější praxe, při němž musí sportovci nahlásit místa svého pobytu tři měsíce dopředu, je podle ní již nedostatečný.

Článek

Klüftová by dokonce neměla nic proti tomu, umístit malý čip pro neustálou kontrolu aktuálního místa pobytu přímo na své tělo pod kůži. Alternativou by bylo, aby všichni sportovci, jichž se kontroly týkají, museli neustále mít svůj GPS přístroj u sebe. Předešlo by se tím podvádění, při němž sportovci udávají falešná místa svého pobytu, a poctiví sportovci sami by pak nebyli nuceni úzkostlivě plánovat každý svůj krok pro příští čtvrtrok tak jako nyní.

"Naší povinností je přistoupit na vše, co zlepší situaci," řekla Klüftová švédskému deníku Dagens Nyheter s narážkou na otřesy, které atletika prožívá v souvislosti s nedávným dopingovým skandálem americké sprinterky Marion Jonesové. Podle mistryně světa i olympijské vítězky Klüftové je případ Jonesové pro sport tragický a sportovci sami by se měli chopit iniciativy, jak vyvolat diskusi směřující ke konkrétním krokům pro zlepšení.

"Je tak trapné, když osobnosti s tak výraznými výsledky sport tak poškozují," řekla Švédka. "Proč nemají trpělivost a vůli tvrdě a poctivě trénovat, namísto aby si přilepšovaly zakázanou cestou?"

Paranoidní vztah

Klüftová má podle svých vlastních slov k dopingu "paranoidní" vztah. Kontroluje svou láhev při každém pití a stejně důkladně prověřuje i jídlo. Bojí se totiž, aby do sebe nedostala cokoliv zakázaného. "Doping skutečně nenávidím, ale už při pomyšlení na něj propadám panice: co kdyby mi někdo něco přimíchal do jídla nebo pití?" Testy na doping by měly být podle ní veřejné a jejich výsledky by měly být přístupné na internetu, aby se kdokoli mohl přesvědčit o jejich férovosti.

Nápad své krajanky na kontroly pomocí GPS podpořil i švédský výškař Stefan Holm, který by proti nošení přístroje určujícího polohu nebyl. "Proč ne, alespoň by nikdo nebyl neustále podezříván bez důvodu," prohlásil Holm. Voperovaný čip by však byl podle něj zřejmě ještě prokazatelnějším prostředkem kontroly, i když takové řešení by se jiným mohlo zdát jako příliš drastické.

Hakan Nyberg ze Švédského atletického svazu přiznal, že svaz o návrhu Caroliny Klüftové již jednal. "Není to žádná lehká otázka, ale kdyby šlo o dobrovolnou iniciativu, podobná myšlenka nám určitě není cizí," řekl. Neustálé kontroly pomocí GPS by podle Nyberga vyžadovaly zcela novou techniku a musely by být podrobně prověřeny a posouzeny i z hlediska bezpečnosti a ekonomičnosti.

Mezinárodní antidopingová organizace WADA má již příští rok v létě přijmout nová opatření, která boj proti zakázaným prostředkům ve sportu dále zefektivní.

Reklama