Hlavní obsah

Koronavirus ohrožuje šachový Turnaj kandidátů v Jekatěrinburgu

Jekatěrinburg

Obavy z šíření nového koronaviru ohrožují šachový Turnaj kandidátů, z nějž vzejde vyzývatel norského mistra světa Magnuse Carlsena. Právo startovat v osmičlenném turnaji v Jekatěrinburgu si zajistila i dvojice čínských šachistů Ting Li-žen a Wang Chao, ale Rusko od čtvrtka zakáže Číňanům vstup do země. První kolo je naplánováno na 17. března.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ting Li-žen, třetí hráč světového žebříčku, je spolu s Američanem Fabianem Caruanou považován za největšího favorita. I kdyby byl zákaz do polovina března odvolán, má čínský šachista problémy s přípravou.

V současné době je doma u rodičů ve městě Wen-čou, který leží 800 kilometrů od epicentra nákazy Wu-chanu, ale i tady evidují na tři sta nakažených a platí tu mnohá omezení. Ting Li-žen si postěžoval, že vůbec nevychází z domu a se svým týmem je v kontaktu jen přes internet.

Wang Chao, dvanáctý hráč světového žebříčku, nedávno potvrdil formu druhým místem v Gibraltaru. Momentálně je v Tokiu, ale chtěl se ještě před turnajem vrátit do Pekingu. Jedině tam má totiž zajištěné sponzory pro přípravu na Jekatěrinburg.

Reklama