Hlavní obsah

MLB a NFL daly milióny na boj proti dopingu

DENVER

Vedení baseballové MLB a ligy amerického fotbalu NFL podpořilo třemi miliónů dolarů antidopingový program olympijského výboru USA. Samotný výbor přispěje na boj proti dopingu stejnou částkou, další milión dolarů přidá antidopingová agentura USADA.

Článek

Celková suma bude využívána po období čtyř let. Výzkum se zaměří na levnější a kvalitnější testování sportovců na zakázané látky, zejména růstový hormon. "Je pro nás důležité, že hlavní sportovní organizace v Americe budou bojovat proti společnému problému, který může narušit integritu sportu," prohlásil předseda Amerického olympijského výboru Peter Ueberroth.

Dosud měli vědci a farmakologové vždy více finančních a časových možností k tvorbě nových, dosud nezjistitelných substancí a antidopingová agentura USADA je nebyla schopna včas odhalit. To by se nyní mělo změnit. "Nemůžete předpovídat úspěch, ale myslím si, že jsou k němu teď velmi dobré předpoklady. Máme šanci předběhnout podvodníky a pomoci čistotě sportu," doplnil Ueberroth.

Basketbalová NBA, hokejová NHL i golfová PGA Tour se rovněž na výzkumu podílejí, olympijský výbor hledá další partnery mezi sportovními i nesportovními organizacemi.

Reklama