Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková myslí na bronz, její trenér i výše

KOLOMNA

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková v polovině mistrovství Evropy ve víceboji v ruské Kolomně doufá, že z průběžné šesté pozice dosáhne na konečné třetí místo. Její trenér Petr Novák je optimističtější. ČTK v sobotu poté, co jeho svěřenkyně zajela na 500 metrů osobní rekord a vyhrála závod na 3000 metrů, řekl, že Sáblíková může bojovat o druhé místo a při troše štěstí i o obhajobu loňského titulu.

Článek

"Martina je zpátky ve hře. A bude bojovat! Ona se vyjádřila, že o třetí místo, ale já si myslím, že i o to druhé. A kdyby zítra prohrála patnáctistovku jenom o vteřinu, tak udělám všechno pro to, aby bojovala i o to místo nejvyšší," prohlásil Novák.

Sáblíková se drží spíše při zemi. "Nevím, jestli dosáhnu na první tři místa. Ale pro mne bylo vítězství důležité. Pro mne je vždy důležitá trojka a pětka," řekla ČTK a deníku Sport. Připomněla, že měla v Paulien van Deutekomové z Nizozemska v závodě dobrou soupeřku, která ji několik kol "táhla".

"Říkala jsem si: co to na mne zkouší, že jede tak rychle? Ale pak už to bylo dobré," popsala rychlobruslařka průběh jízdy. Výsledek prý mohl být ještě o pár setinek lepší, kdyby se nedopustila drobné chyby na startu. "Jsme v hale, led je jiný, bylo to vidět i na trojce. Neměla jsem takový odstup od ostatních závodnic jako loni v Collalbu," podotkla Sáblíková. Právě v italském středisku získala loni v březnu pod otevřeným nebem titul mistryně Evropy.

500 metrů v osobním a také českém rekordu

Ačkoliv česká závodnice na sprint příliš netrénovala, zajela 500 metrů v osobním a také českém rekordu. Jednu chvíli se pokoušela svou soupeřku Katarzynu Wojcickou z Polska předjet. "Ale pak se mi moc nepovedl nájezd do zatáčky, párkrát jsem škobrtla. Takže to mohlo být třeba ještě o desetinu rychlejší. I když nevím, jestli by to hrálo moc velkou roli," poznamenala Sáblíková, jejíž výsledný čas 40,58 sekundy stačil na 11. místo.

Podle úřadující šampiónky jsou v Kolomně už karty v podstatě rozdány. První a druhé místo podle ní obsadí loni druhá Ireen Wüstová a Paulien van Deutekomová z Nizozemska. "Před chvilkou mi Ireen říkala, že je škoda, že nemám dobrou pětistovku, že by mohl být závod zajímavější," usmála se rychlobruslařka.

"O třetí místo bude ještě boj. Jestli se na to cítím, to se ale uvidí až po patnáctistovce," uvedla Sáblíková před nedělními závody na 1500 a 5000 metrů.

S prostředím moderní haly pro 6000 diváků a rozsáhlým zázemím je česká sportovkyně spokojená. "Jezdí se mi dobře. Diváci podporují především svoje závodníky," poznamenala. Ztracená se ale necítí. "Jsem tak nějak zvyklá, protože, když jsme třeba v Kanadě nebo v USA, tak tam také moc české vlajky nejsou," nežehrala na nedostatek českých fanoušků.

Reklama