Hlavní obsah

Mohlo to být lepší, ale také mnohem horší, komentoval premiéru Valenta

PRAHA

Před pěti lety přebíral korunu pro krále českého sportu, v sobotu večer si vyzkoušel roli na druhé straně barikády. Olympijský vítěz ze Salt Lake City Aleš Valenta se poprvé ocitl v roli moderátora, přímý přenos slavnostním vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku 2007 uváděl spolu s Lucií Výbornou. „Zda to bylo vysloveně dobré nebo vysloveně špatné posoudili asi nejlépe diváci. Pokud ovšem zůstali u televize,“ ohlédl se za sobotním večerem při rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

„To, co jsem očekával, se naplnilo. Z moderátorského hlediska to mohlo být lepší, ale taky mnohem horší. Pocity mám spíš neutrální. Zda to bylo vysloveně dobré nebo vysloveně špatné posoudili asi nejlépe diváci. Pokud ovšem zůstali u televize,“ hodnotil se smíchem svůj výkon Valenta.

I oku nezaujatého diváka nicméně místy nemohla uniknout určitá topornost bývalého akrobatického skokana. „Jistá strnulost tam byla, ale to nebylo způsobené nějakým mým  napětím, jako spíš nezkušeností s přímým přenosem. Čekal jsem na střihy, pořádně jsem ale nevěděl, která kamera zabírá dřív a nechtěl jsem se dostal do záběru, kde koukám mimo,“ vysvětloval.

Vysloveně kritický moment prý moderátorskou dvojici nepotkal. „Krize žádná nepřišla, a to se scénář dolaďoval i během přenosu. Jeho dodržení bylo poměrně těžké, ale žádný extrémní tlak jsem nepociťoval. Trojité salto s pěti vruty bylo asi těžší, i když tohle je neporovnatelné,“ líčil.

Jedná o uvádění sportovního pořadu 

Vzpomínky na pět let starý ročník ankety, kterou ovládl po svém triumfu pod pěti kruhy v Salt Lake City, se mu na mysl nevkrádaly. „Na rok 2002, kdy jsem sám přebíral korunu pro krále českého sportu, jsem si ani nevzpomněl. Ono je o tak... Ankety jsou fajn, ale sportovci je až tak neřeší. Rádi se potkáme na jednom místě, ale to je asi tak vše. Já už si ani nevzpomenu, kdo tehdy mou korunovaci moderoval,“ zkoušel si vybavit tvář za pultíkem.

Práce v televizi jej každopádně zaujala a věří, že bude mít šanci své moderátorské schopnosti rozvinout. I když před nedávnem odmítl nabídku TV Prima, aby uváděl hlavní zpravodajskou relaci. „Už před Sportovcem roku jsem rozjednal možnost moderování jednoho sportovního pořadu. Zatím ale není jisté, v které televizi to bude. Uvidím, jak to dopadne,“ prozradil.

Valenta si zvyká na nový život, jak ale sám říká, po sportu si nestýská. „Stýská se mi po lidech okolo skákání. Absenci zátěže ani nepociťuji, na můstcích jsem skončil v létě, vzápětí jsem začal s tvrdou přípravou na Stardance, teď chodím čtyřikrát týdně hrát hokej... Na skákání už ale s mými zády prostě myslet nemohu,“ uzavřel.

Reklama