Hlavní obsah

Zástupci MOV už mají uchazečský dotazník Prahy pro OH 2016

Krátce před pondělním polednem odevzdal v sídle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Lausanne zástupce společnosti Praha olympijská uchazečský dotazník o pořádání olympijských her v roce 2016 v České republice. Představitelé MOV budou nyní posuzovat dotazníky všech uchazečských měst a v létě vyberou užší okruh kandidátů.

Článek

Lepená kniha formátu A4 má 69 stran, z toho 50 textových v anglickém a francouzském jazyce, zbytek tvoří grafické a tabulkové přílohy. Součástí dotazníku je podpis premiéra České republiky Mirka Topolánka s právní garancí vlády, publikace navíc obsahuje 30 CD disků. MOV má k dispozici celkem 80 výtisků.

"Byl to technický akt, ani jsem u toho osobně nebyl," řekl ředitel společnosti Praha olympijská Tomáš Petera. Zástupci MOV si podle něj přáli, aby se celá záležitost nemedializovala. "Splnili jsme všechno, co je potřeba udělat ze strany Prahy, Českého olympijského výboru a ze strany České republiky, aby MOV mohl naši kandidaturu posuzovat jako plnohodnotnou," řekl Petera.

Nejde o "one man show"

Dotazník je rozdělen do osmi bodů - Motivace, koncepce a odkaz, Politická podpora, Finance, Sportoviště, Ubytování, Doprava, Bezpečnost a Obecné podmínky, veřejné mínění a zkušenosti. "Proběhlo mnoho korektur, vyjadřovaly se k tomu desítky komisí, právníci, zástupci Českého olympijského výboru. Není to 'one man show'," upozornil Petera.

Představitelé MOV dnes večer oznámili, že uchazečský dotazník odevzdalo do dnešní uzávěrky i všech šest zbývajících měst. Konkurenty Prahy jsou Baku, Chicago, Dauhá, Madrid, Rio de Janeiro a Tokio.

Schůzka výkonného výboru MOV k užšímu výběru se uskuteční v červnu. Kandidátská města potom musejí vyplnit mnohem rozsáhlejší dotazník a odeslat ho MOV do 12. února 2009 s poplatkem 500 000 dolarů (necelých deset miliónů korun). Volba hostitelského města pro OH 2016 se uskuteční 2. října 2009 na zasedání MOV v Kodani.

Favority jsou mimoevropští kandidáti, protože olympiáda v roce 2012 se bude konat v Londýně. Také Praha vidí větší šance na úspěch až pro rok 2020. ČOV již určil také případný termín olympiády v Praze - 29. července až 14. srpna 2016.

Reklama