Hlavní obsah

Exotická Simaová měla u Krause nervy, před ME je klidná

Michal OsobaPrávo

V německém Oberstdorfu ladí poslední detaily ve svých jízdách před velkou premiérou. Devatenáctiletá dcera angolského otce a české matky Nella Simaová se poprvé představí na seniorském krasobruslařském mistrovství Evropy, které příští týden hostí chorvatský Záhřeb.

Článek

Nervozita? Nic takového na sobě brněnská rodačka nepozoruje. „Teď se hlavně těším,“ líčí z Oberstdorfu, kde se připravuje po boku mužské části reprezentace Tomáše Vernera a Michala Březiny. Dlouho ji znali převážně jen krasobruslařští fanoušci, ale vystoupením v populární talk show Jana Krause „Uvolněte se, prosím“ se představila i širší veřejnosti. „Tam jsem nervy měla,“ vzpomíná na své setkání s obávaným moderátorem. „Ale nakonec mě to strašně bavilo,“ vypráví.

Start v Záhřebu si svěřenkyně trenéra Žídka vybojovala premiérovým seniorským titulem na společném česko-slovenském mistrovství republiky v Trenčíně. V Chorvatsku by chtěla předvést ještě lepší jízdy než na Slovensku. „Trochu jsem zvýšila obtížnost v krokových pasážích, skoky zůstanou stejné,“ popisuje 29. z loňského juniorského mistrovství světa, která umí ve své volné jízdě na hudbu z Pucciniho opery Madame Butterfly tři trojité skoky.

Právě volná jízda je její prvotní cíl na šampionátu. „Do ní chci postoupit, pak se uvidí podle konkurence,“ touží proniknout mezi 24 nejlepších. Hřát ji může, že v Záhřebu se jí daří. V minulé sezóně tamní Zlatou piruetu vyhrála. „Jezdí se mi tam dobře, teď už jen, aby to pokračovalo,“ usmívá se.

Obavy z šampionátů nemám, říká Simaová

Konečně se tak potká s krasobruslařkami, které dosud znala jen z televize. „Vždycky jsem na šampionáty koukala, ale obavy z nich nemám, pořád je to krasobruslení,“ říká. Bruslí od svých čtyř let, ale o velkých šampionátech se jí dlouho ani nesnilo. „Jako malá jsem to vnímala trochu jinak, bruslení mě bavilo, ale představa třeba evropského šampionátu pro mě byla hodně vzdálená,“ vybavuje si milovnice četby a tance.

Proto ani neměla krasobruslařské vzory, v pokoji jí na plakátě nevisela třeba několikanásobná mistryně Evropy Surya Bonalyová, s níž Simaovou spojuje africký původ, tmavá barva pleti i velmi dobré odrazové schopnosti. „Tehdy jsem obdivovala všechny holky, které závodily.“

S částí rodiny v Angole se nevídá, sama v Africe nikdy nebyla. „Ale jednou bych se tam ráda podívala,“ přiznává. Rodina ji v krasobruslení podporuje, babička jí dokonce šije kostýmy. „Ale letos od ní poprvé nemám ani jeden, chtěli jsme zkusit změnu,“ vysvětluje Simaová, která si ani po evropském šampionátu příliš neodpočine – to ji čekají zkoušky na ostravské Vysoké škole báňské, kde studuje ekonomii. „Už dřív jsem k ní měla blízko a teď na škole mě začala bavit ještě víc,“ popisuje bruslařka ostravského klubu LR Cosmetic.

Reklama