Hlavní obsah

Krasobruslař Verner se z ME nechce vracet bez medaile

Český krasobruslař Tomáš Verner chce příští týden na mistrovství Evropy znovu skončit na stupních vítězů. Obhájce stříbra se v loňské sezoně zařadil do absolutní světové špičky a v Záhřebu by rád potvrdil roli favorita na zisk některého z cenných kovů.

Článek

"Nechci dělat ramena, ale loni jsem si odvezl medaili a bez ní se mi domů chtít nebude," řekl ČTK jednadvacetiletý krasobruslař. Ve čtvrtek večer se vrátil ze soustředění v Oberstdorfu, kde trénoval od začátku roku. "Příprava proběhla naprosto bez problémů, v klidu a v pohodě, vyhnula se mi zranění," pochvaloval si.

Zatímco loni ve Varšavě překvapil, letos by podle papírových předpokladů neměl na stupních vítězů chybět. "Pokud zajedu dva solidní programy, tak při tom, jak jsou ty jízdy postavené, by to na medaili mělo stačit. I když si nemyslím, že by letos stačilo to co loni," zhodnotil své šance. Před rokem po krátkém programu dokonce vedl, ale ve volné jízdě udělal několik chyb a klesl za Francouze Briana Jouberta.

Ve volné jízdě plánuje úpravy oproti programům, které předváděl v seriálu Grand Prix. Především by v ní měly být hned dva čtverné toeloopy, sólový a v kombinaci. "V tréninku teď nejsou problém, takže s tím počítám. Ale jinak se bude volná jízda specifikovat až přímo v Záhřebu," poodhalil Verner své plány.

Tlak cítím, říká Verner

Zatímco loni útočil zezadu, v chorvatské metropoli se bude muset vyrovnat s rolí favorita. "Určitý tlak cítím, od veřejnosti nebo i od kolegů krasobruslařů, kteří se mě ptají, pro jakou medaili si jedu. Bylo samozřejmě jednodušší překvapit. Teď je to složitější, ale na druhou stranu je to to, co jsem vždycky chtěl," uvedl.

Osobní rekord 229,45 bodu z prosincového závodu Grand Prix v Japonsku řadí Vernera mezi aktivními Evropany na třetí místo hned za úřadujícího mistra Evropy i světa Jouberta a dvojnásobného světového šampióna Stéphana Lambiela ze Švýcarska.

Tyto dva velikány však český reprezentant nepovažuje za jediné soupeře v boji o cenné kovy. "Budou jimi určitě i Rusové. Teď se sice zdá, že jsou v útlumu, ale tichá voda břehy mele. Pak Joubertovi krajané a Belgičan Kevin van der Perren, skvělý skokan," jmenoval Verner další konkurenty.

Mužská soutěž začne ve středu krátkým programem a vyvrcholí ve čtvrtek volnými jízdami. Vedle Vernera se na start postaví i další český reprezentant Michal Březina, kterého čeká v sedmnácti letech debut na velké seniorské akci.

Reklama