Hlavní obsah

Novotná má bronz z ME v rychlobruslení na krátké dráze

VENTSPILS

Rychlobruslařka Kateřina Novotná získala na mistrovství Evropy na krátké dráze v lotyšském Ventspilsu bronzovou medaili. Česká reprezentantka byla třetí v pátečním závodu na 1500 metrů, v němž ji předčily pouze vítězná Italka Arianna Fontanaová a druhá Nina Jevtějevová z Ruska.

Článek

Třiadvacetiletá Novotná, šestá žena z olympiády v Turíně, získala medaili z ME podruhé v kariéře. Bronz má i ze závodu na 500 metrů v roce 2004, loni jí cenný kov na patnáctistovce utekl o 44 tisícin sekundy. "Z medaile mám velkou radost. Je tady horší led, není jednoduché předjíždět a spousta favoritek vypadla už v rozjížďkách nebo v semifinále," řekla ČTK Novotná.

Ta svou rozjížďku i semifinále vyhrála, ve finále ji pak suverénní vítězka Fontanaová porazila o rovnou půlsekundu a Jevtějevová byla v cíli dřív o 69 tisícin. Česká rychlobruslařka však uspěla v podobně těsném souboji o bronz s Němkou Christin Priebstovou, kterou zdolala rozdílem 51 tisícin vteřiny. Největší favoritka Jevgenija Radanovová z Bulharska dojela až za nimi na šestém místě.

"Rozjížďka ani semifinále nebyly tak těžké, byla jsem pokaždé včas vepředu a těm největším kolizím jsem se vyhnula. Ve finále jsem tři kola před cílem předjela Radanovovou a dostala se na třetí místo, ale dál už to nešlo," prohlásila Novotná.

Držitelku všech národních rekordů, která ve Ventspilsu startuje jako jediná Češka, čeká v sobotu závod na 500 metrů a v neděli kilometr. Pokud bude závodnice z Benátek nad Jizerou v průběžném pořadí do osmého místa, pojede i závěrečné nedělní superfinále na 3000 metrů.

"Na pětistovce se do finále můžou dostat zase jiné závodnice, takže ty finálové body tady může mít hodně lidí. Ale já se cítím dobře, nervozita už ze mě spadla," řekla česká rychlobruslařka.

V letech 2004 a 2005 skončila Novotná na ME celkově sedmá, v následujících dvou sezonách byla vždy devátá.

ME v short tracku - 1500 m
Muži: 1. Silovs (Lot.) 2:16,377, 2. Kurginjan 2:16,471, 3. Zacharov (oba Rus.) 2:16,545.
Ženy: 1. Fontanaová (It.) 2:28,559, 2. Jevtějevová (Rus.) 2:28,990, 3. Novotná (ČR) 2:29,059.

Reklama