Hlavní obsah

Nový Zéland se rozloučil s prvním pokořitelem Mount Everestu

AUCKLAND

Nový Zéland se v úterý naposledy rozloučil s prvním pokořitelem nejvyšší hory světa Mount Everestu Edmundem Hillarym. Státního pohřbu v anglikánském kostele svaté Marie v Aucklandu se zúčastnilo šest stovek oficiálních hostů. Další tisíce lidí sledovaly smuteční obřad v televizi a na velkoplošných obrazovkách po celé zemi, ale i v Nepálu a na novozélandské Scottově základně na Antarktidě.

Článek

Ceremonii symbolicky zahájilo pět šerpů, kteří na rakev s ostatky "sira Eda" položili tradiční nepálské modlitební šátky. Vzdali tak hold muži, který velkou část svého života zasvětil pomoci chudému Nepálu, jehož byl čestným občanem.

Smuteční slavnosti přihlížela vdova po dobrodruhovi June, jeho syn Peter a také nejstarší syn šerpy Tenzinga Norkeje, který s Edmundem Hillarym 29. května 1953 vystoupil na vrchol Mount Everestu, vysoký 8848 metrů. Přítomni byli také nejvyšší představitelé Nového Zélandu a zástupci dalších států.

Novozélandská premiérka Helen Clarková ve smuteční řeči označila Hillaryho, který 11. ledna v 88 letech podlehl srdečnímu záchvatu, za největšího Novozélanďana všech dob.

"Sir Ed sám sebe popisoval jako člověka průměrných schopností. Ve skutečnosti to byl kolos, byl naším hrdinou, který přinesl slávu naší zemi. Sira Eda jsem ale milovali především pro to, co reprezentoval - odhodlanost uspět proti přesile," prohlásila o horolezci, který za svůj život dosáhl i obou pólů.

Po státním pohřbu byly ostatky Edmunda Hillaryho převezeny na rodinný obřad, po němž budou zpopelněny. Celou trasu lemovaly zástupy lidí, kteří potleskem vyprovázeli Hillaryho na poslední cestě. Na přání zesnulého bude poté popel rozprášen v aucklandském přístavu.

Reklama