Hlavní obsah

Podle čínské ambasády poletí Topolánek na OH

Návštěvu XXIX. letních olympijských her (OH) v Pekingu, které budou od 8. do 24. srpna, potvrdil minulý týden v Praze při setkání s tajemníkem čínské vlády Chua Ťien-minem český premiér Mirek Topolánek. Sdělil to pondělí Právu diplomatický zdroj z velvyslanectví ČLR.

Foto: PRÁVO/Milan Maliček

Mirek Topolánek na místě navigátora při Pražském rallyesprintu (ilustrační foto)

Článek

Mluvčí české vlády Jana Bartošová ale v pondělí na otázku Práva, zda se premiér Topolánek nechystá do Číny, uvedla, že má cestu naplánovánu až na 1. pololetí 2009.

Pokud jde o účast na OH, řekla, že je to ještě daleko a nemá informace. Podle generálního sekretáře Českého olympijského výboru Petra Hrubce protokol mezinárodního olympijského výboru uvádí, že jsou na OH zváni prezident, premiér a ministr pro sport - tedy u nás ministr školství Ondřej Liška.

Uvažuje se, že tentokrát by se seznam rozšířil o předsedy obou parlamentních komor, tedy Miloslava Vlčka a Přemysla Sobotku.

Čína už v souladu s olympijskými tradicemi tlumočila pozvání na zahájení her pro prezidenta.

Podle ČRo dostali organizátoři už na 90 žádostí o VIP lístky pro prezidenty, panovníky a premiéry ze 60 států. To naznačuje nový rekord: OH Aténách sledovalo 67 světových představitelů.

Reklama