Hlavní obsah

Cílem jsem projela po zadku, litovala pokaženého finiše rychlobruslařka Novotná

Rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná se z evropského šampionátu v Lotyšsku vrátila s bronzovou medailí ze závodu na 1500 metrů, přesto ale cítila drobné zklamání. „Ty bronzové medaile mohly být nejméně dvě. Na druhou stranu jsem také mohla dopadnout hůř, takže si určitě nestěžuji,“ říká třiadvacetiletá reprezentantka v rozhovoru pro Právo.

Článek

Bronz z mistrovství Evropyv rychlobruslení na krátké dráze a k tomu těsné čtvrté místo. Vrátila jste se z lotyšského Ventspilsu spokojená?

Spíš trošku rozpačitá, protože ty bronzové medaile mohly být nejméně dvě. Na druhou stranu jsem také mohla dopadnout hůř, takže si určitě nestěžuji.

Vezměme to po pořádku. Jaká byla cesta k bronzu na 1500 metrů?

Na téhle trati jsem si hodně věřila. Vyhrála jsem rozjížďku i semifinále a pomýšlela i na to, že by třeba medaile mohla mít i jiný lesk, než bronzový. V rychlobruslení na krátké dráze si ale člověk nemůže být ničím jistý. Drobná chybička a je po nadějích. Závod se vyvinul tak, že jsem zaútočila v posledním kole a vyšlo to.

Podle výsledku na 1000 metrů jste mohla získat bronz i na této trati, chyběly k němu nějaké dvě setiny sekundy...

Právě... V rozjížďce i semifinále jsem jela na jistotu a držela se vpředu, abych si vybojovala finále. Upřímně řečeno, na téhle trati jsem si přála bronz a výš ani moc nepomýšlela. Věřila jsem, že dokáži porazit Rusku Jevtějevovou a vrátím ji porážku z kilometru a půl. Byl to velký taktický boj. Dvě kola před koncem Rusku předjely Bulharka Radanovová a Italka Fontanaová. Zaútočila jsem v tom závěrečném a v poslední zatáčce jsem se dostala před Rusku. Bronz už byl na dosah, jenže mi uklouzla noha, upadla jsem a cílem jsem projela po zadku. Bohužel závod končí za cílovou čárou a tu přeťala Jevtějevová o dvě setinky dříve.

Před čtyřmi roky jste si přivezla bronz z mistrovství Evropy na pět set metrů. Lze ty dvě medaile srovnat?

Vůbec ne. Jednak je dělí ty čtyři roky, za které jsem závodnicky vyzrála. Rozdíl je i mezi tratěmi. Pětistovka je boj a tak trochu loterie, není čas ani prostor na taktiku. Naopak na trojnásobné trati to je o taktice, rozvržení sil a vytvoření pozice pro závěrečný útok.

Co vás letos ještě čeká?

Za čtrnáct dní pokračuje Světový pohár, v němž zbývají dva závody, v březnu to pak bude mistrovství světa v Koreji. Pak přijde krátké volno a příprava na předolympijskou sezónu. Musím se dál zlepšovat, abych mohla v olympijském Vancouveru reálně bojovat o medaili.

Reklama