Hlavní obsah

Verner: Pan Sabovčík mi dal spoustu rad, jak tlak zvládnout

MIchal OsobaPrávo

Český krasobruslař Tomáš Verner se na mistrovství Evropy v Záhřebu pokusí navázat na poslední šampionát, kde ve Varšavě vybojoval stříbrnou medaili. I v hlavním městě Chorvatska se chce prosadit mezi silnou konkurencí a získat jednu z medailí. „Bez medaile se mi odsud odjíždět nechce, když už jednu mám. A ta stříbrná se mi líbila,“ řekl v dějišti šampionátu Verner.

Článek

Jak se vám zatím v Záhřebu líbí? Funguje všechno bez problémů?

Hned v neděli jsem absolvoval dva tréninky, hala je pěkná, jen led zatím není nic moc. Ale buď se to spraví, nebo bude špatný pro všechny. Zatím se vyskytl jediný problém, i když je to spíš taková drobnost. Jsme zvyklí dostávat vodu v lahvích, které si pak bereme k tréninku, ale tady mají jen kelímky, takže s pitím je trochu problém. Ale to je vážně jen detail.

Už jste potkal své největší soupeře?

Brian Joubert měl dorazit už v sobotu, ale změnil plán a trénuje až od pondělí. Ve své tréninkové skupině mám Italy a jednoho Španěla, ostatní jsem zatím moc neviděl.

Po minulé úspěšné sezóně jste mezi favority. Byl byste na šampionátu radši ve stejné roli jako vloni, kdy se od vás tolik nečekalo?

To víte, že by to bylo mnohem jednodušší. Ale skoro celý bruslařský život, od své první Grand prix, jsem pracoval na tom, abych se dostal nahoru a měl medaili. Teď nahoře jsem, takže se mi vlastně plní to, co jsem vždycky chtěl.

Bez medaile byste ze Záhřebu odjížděl zklamaný?

Bude tu obrovská konkurence, ostatní kluci také celý rok nespali… Ale bez medaile se mi odsud odjíždět nechce, když už jednu mám. A ta stříbrná se mi líbila.

Zajímáte se o psychologii, hledal jste v knížkách poučky, jak se vyrovnat s tlakem?

V knížkách jsem je nehledal, spíš u trenérů, kteří mají zkušenosti. Letos jsem měl na jedné show příležitost mluvit s panem Sabovčíkem, seděli jsme spolu snad čtyři hodiny. A on mi mohl říct, jak to vidí z pohledu závodníka i trenéra.

Jakou vám dal nejcennější radu?

Dal mi jich spoustu. Ale nechám si je pro sebe, dobrá rada je nad zlato. Ale působil strašně uklidňujícím dojmem, říkal mi, abych bojoval a byl si vědom toho, co umím. I jsme spolu měli tréninky, nacvičovali jsme show a na ledě jsme si zablbnuli.

Díky vašemu loňskému výsledku jste v Záhřebu dva Češi. Můžete si s Michalem Březinou pomoci i při soutěži?

Přímo při závodě ne, tam už jede každý na sebe, ale že jsme tu dva, je jedině dobře pro celkovou atmosféru. Je to i psychologický tlak, když soupeři vidí v hledišti víc českých vlajek. A mám tu kamaráda navíc, i když dobře vycházím i s ostatními kluky.

Když jsme u těch fanoušků, dorazí za vámi i příznivci z Japonska, kde jste oblíben?

Už jsem tu dvě holky viděl na tribuně, ale netroufnu si říct, jestli dorazily speciálně kvůli mně.

Závěrečnou přípravu jste absolvoval v Oberstdorfu, přidával jste ještě na obtížnosti oproti poslednímu velkému závodu na Japonské brusli?

V tréninku jsou ty jízdy srovnatelné nebo náročnější než v Japonsku, ale co pojedu v závodě, se uvidí až podle trenérů. Zatím tu se mnou je paní Kopřivová, a až dorazí pan Huth, rozhodnou. Ale natrénováno mám tak, že bych měl být schopen zajet i těžší variantu jízdy.

Klíčové mohou být čtverné toeloopy. Jste spokojený s jejich úspěšností v tréninku?

Jsem, ale to pro závod nemusí nic znamenat. Neskákal jsem je na kvantitu, spíš na kvalitu.

S vašimi papírově největšími soupeři Joubertem a Lambielem jste se letos ještě při závodě nepotkal. Viděl jste aspoň na videu jejich volné jízdy?

Neviděl a nebudu se na ně dívat ani tady. Chci se soustředit jen na svůj dobrý výkon.

Po návratu z Japonska jste říkal, že jste ještě neviděl čínský film Tygr a drak, na jehož hudbu jedete volnou jízdu. Už jste ho stihl zhlédnout?

Musím se přiznat, že jsem ho neznal pod tímhle názvem, nedávno mi ho půjčila jedna německá novinářka, abych dohnal handicap, a já zjistil, že už jsem ho viděl.

Prý se u videa i učíte výrazy a gesta asijských bojovníků. Už vám jdou?

Ještě ne, je vidět, že nejsem herec (směje se). Ale když na tom dokážu zapracovat, bude i jízda působit ještě daleko výrazněji. Právě na té výrazové stránce jsme hodně pracovali v Oberstdorfu, ale tři hodiny před zrcadlem rozhodně netrávím.

Reklama

Související témata: