Hlavní obsah

Verner vede po krátkém programu mistrovství Evropy

ZÁHŘEB

Skvělá jízda se čtyřmi čistými skoky katapultovala Tomáše Vernera do vedení po krátkém programu mistrovství Evropy v krasobruslení. Pokud zvládne i čtvrteční volné jízdy, bude Česko po šestnácti letech od triumfu Petra Barny oslavovat evropské zlato. Obhájce titulu Brian Joubert z Francie zatím ztrácí na Vernera necelé čtyři body, třetí je Švýcar Stephane Lambiel.

Článek

Jednadvacetiletý Verner vyjel na led Záhřebské sportovní haly za doprovodu skladby Gypsy Swing od Django Reinhardt až po všech svých soupeřích jako úplně poslední. „To čekání bylo strašlivé,“ přiznával. „Kluci jako Joubert, ať si vytáhnou jakékoliv číslo, jsou v klidu. Mně to jedno nebylo, to se ještě musím naučit,“ plánoval.

Vadil jen led

Jenže rozhodit se nenechal, vystřihl čistou kombinaci trojitých flipa a toeloopa a přidal bezchybného axela i lutze rovněž se třemi otáčkami. Drobné zaškobrtnutí přišlo jen při závěrečné krokové pasáži, fanynky ho zasypaly plyšáky a od rozhodčích dostal 79,03 bodu - nejvíce v kariéře. „Jsem šťastný, jen ten led byl na prd, proto kroky nevypadaly jak měly. Člověk se bojí jít na hranu, tak je opatrný,“ vysvětloval.

Sázka na jistotu vyšla. Joubert i Lambiel zvolili náročnější jízdu se čtvernými skoky a selhali - shodně při trojitém axelu. „Oddechla jsem si, že naše taktika vyšla,“ přiznala trenérka Vlasta Kopřivová. Verner se snažil silné francouzsko-švýcarské duo nesledovat. „Ale viděl jsem výsledek Jouberta a na Lambielově obličeji bylo znát, že to nebylo ono,“ všiml si.

Naštvaný Joubert

Brian Joubert byl hodně otrávený. „Byl jsem nervózní, nemohl jsem dýchat, bylo mi špatně. Asi jsem nebyl připraven na tuhle soutěž,“ lamentoval úřadující mistr světa a Evropy. Na Vernera ztrácí 3,78 bodu. „Ale moje nejlepší volná je 155 bodů, oni umí za 160. Takže jestli to chci udržet, budu muset zajet své další maximum,“ věděl Verner a nechtěl prozradit, zda ve čtvrtek zařadí jeden nebo dva čtverné skoky. „Chtělo by to tak tři, ale rozhodne tým,“ usmál se.

Vloni ve Varšavě vedení po krátkém programu ve volné jízdě Joubertovi přepustil, v Záhřebu má excelentní šanci na odvetu. Přímý přenos volné jízdy vysílá ve čtvrtek od 21 hodin program ČT 4 Sport.

ME v krasobruslení 2008:
Muži - po krátkém programu:
1. Verner (ČR) 79,03, 2. Joubert (Fr.) 75,25, 3. Lambiel (Švýc.) 71,78, 4. Van der Perren (Belg.) 66,33, 5. Berntsson (Švéd.) 65,62, 6. Voronov (Rus.) 64,26, ...14. Březina (ČR) 54,13.

Reklama