Hlavní obsah

Jinak to nešlo, tvrdí čeští krasobruslaři v cizích službách

ZÁHŘEB

Zarytí nacionalisté musejí při pohledu do startovních listin krasobruslařských soutěží trpět. Na posledních dvou místech v soutěži sportovních dvojic jsou na ME chorvatský a řecký pár. Jenže všichni čtyři závodníci se narodili v Kanadě.

Článek

Staronoví mistři Evropy Aliona Savchenková s Robinem Szolkowym reprezentují Německo. Jenže rodačka z Kyjeva se dala se synem tanzanského doktora dohromady až v roce 2003. Ve škatulatech s občanstvími figurují i Češi. V individuální soutěži se předvedl Karel Zelenka, jenž do Itálie odešel s otcem v šesti letech, za Česko dva roky jezdila i současná německá reprezentantka Annette Dytrtová. David Vincour, taneční partner Kamily Hájkové, se po dvou letech v rakouských službách vrátil, ale další dva čeští rodáci v párových soutěžích v Záhřebu hájí zahraniční barvy.

S Ukrajincem česky

Barbora Silná–Dmitrij Macjuk, Rakousko. Za strohým označením stojí téměř románový příběh. Kroměřížská rodačka trénující v Brně u ruské trenérky přišla o tanečního partnera. „Začal kouřit marihuanu,“ vzpomíná. Jiného v Česku najít nemohla, v patnácti proto oslovila trenérku Hüblerovou, zda by o někom nevěděla. Ta jí doporučila Macjuka, rodáka z Oděsy působícího ve Vídni.

Pro mladou dívku začal nový život. „Neuměla jsem německy ani slovo,“ přiznává. Do rakouské metropole odešla s rodiči, nastoupila na dvojjazyčné gymnázium a krasobruslařská šance přišla nečekaně brzy. „Alternovali jsme v muzikálu na ledě Mrazík a Radka Kovaříková s Reném Novotným se zranili, takže jsme se to odjezdili skoro celé my. Aspoň se partner naučil lépe česky,“ usmívá se Silná. S Macjukem stále komunikuje ve své mateřštině.

Nyní osmnáctiletá krasobruslařka měla v Záhřebu dílčí motivaci porazit Čechy Hájkovou s Vincourem. „Bruslí o dva roky déle než my, tak by to bylo fajn,“ říká.

Až do Itálie z Brna odcestoval Ondřej Hotárek. Nyní jezdí s Laurou Magitteriovou. „Rozešel jsem se s partnerkou, zkoušel jsem to s jinou, ale nefungovalo to. Tak mi zavolal trenér Fajfr, ať to přijedu zkusit do Itálie, a já kývl. Stejně nebyla jiná možnost,“ popisuje zítra 24letý krasobruslař.

Hádá se jak Ital

Rozhodování, zda reprezentovat Česko, nebo Itálii, ulehčil věk partnerky. „Bylo jí tehdy právě osmnáct a pro mě bylo jednodušší odejít z domu. I když jsem vždycky chtěl reprezentovat Česko,“ krčí rameny Hotárek. Italsky už mluví bezchybně, i gesta má typicky jižanská. „Laura se umí pohádat jako Italka, ale já snad ještě víc,“ směje se.

Reklama