Hlavní obsah

Krasobruslař Verner je mistrem Evropy!

Michal Osoba (Záhřeb)Právo

Tentokrát už si Tomáš Verner svůj životní úspěch vzít nenechal. Rok poté, co ve Varšavě přišel o vedení po krátkém programu, dotáhl ve čtvrtek svůj boj do úspěšného konce. České krasobruslení má po šestnácti letech od triumfu Petra Barny mistra Evropy! Stříbro vybojoval Švýcar Stéphane Lambiel, až na třetí příčce skončil v Záhřebu obhájce titulu Brian Joubert z Francie.

Článek

Na tabuli se objevily známky pro úřadujícího mistra světa a Evropy Briana Jouberta a dobří počtáři už věděli - to nemůže na obhajobu stačit! Vernerova záhřebská volná jízda nebyla bezchybná, ale stačila na to, aby odolal tlaku svých velkých soupeřů. "Proč jsem vyhrál? Asi proto, že jsem bojoval až do konce. Ani nevím, co pořádně říct, vždyť jsem mistrem Evropy poprvé v životě,“ smál se jednadvacetiletý krasobruslař, jenž ke zlaté medaili získal i odměnu v hodnotě 20 tisíc dolarů (asi 354 000 Kč).

To nejtěžší čekalo Vernera hned v úvodu jeho čtyřapůlminutové volné jízdy - čtverný toeloop. Český krasobruslař ho dotočil, ale sáhl si na led rukou, a tak sešlo ze zamýšlené kombinace. Zvládl i druhou nástrahu programu - trojitý axel, ale vzápětí místo dvojitého předvedl jen jednu otáčku. Všechny ostatní skoky zvládl čistě, jen při zaškobrtnutí v závěru si sáhl oběma rukama na led. „To jsem odvracela oči,“ přiznávala jeho trenérka Vlasta Kopřivová.

Verner byl po dojezdu mírně rozpačitý. „Věděl jsem, že to byla solidní jízda, ale ne špičková,“ popisoval své dojmy. Jeho věrné fanynky ale byly z jízdy nadšené, led i jeho okolí zasypaly plyšovými srdci, jednadvacetiletý Verner jim na oplátku posílal vzdušné polibky a čekal na známky.

Soupeři kazili

Celkové skóre jeho jízdy bylo 232,67 bodů - osobní rekord! Na řadě byli soupeři v boji o evropský trůn. Jako první Švýcar Stephane Lambiel poháněný kravskými zvonci svého fan-clubu. Místo plánovaných dvou čtverných skoků předvedl jen jeden, axely byly pouze dvojité. „Yes,“ zařval šťastný Verner, když monitor v zákulisí potvrdil, že Švýcar jeho náskok nestáhl. „Teď mi v hlavě hlodá ta zlatá,“ přiznával Verner před Joubertovou jízdou.

A ani Francouz nezářil, první čtverák s dotekem rukou ledu, u druhého mohli rozhodčí napočítat otočky jen tři a zklamaný Francouz tušil, že na evropském trůnu bude mít nástupce. „Ale já si dám maximálně den oddychu, zahrajeme si s klukama fotbálek a pak už budu tvrdě dřít, abych byl připraven na mistrovství světa,“ slíbil Verner.

V pátek začnou svůj boj o medaile ženy i s Nellou Simaovou (na ČT 4 od 16.30), večer vyvrcholí soutěž tanečních párů (ČT 4 vysílá živě od 20.50).

ME v krasobruslení - Záhřeb (Chorv.)
Muži - celkově: 1. Verner (ČR) 232,67, 2. Lambiel (Švýc.) 219,63, 3. Joubert (Fr.) 219,45, 4. Voronov (Rus.) 210,13, 5. Van Der Perren (Belg.) 199,57, ...16. Březina (ČR) 106,24.
Taneční páry, po originálním tanci: 1. Delobelová-Schoenfelder (Fr.) 103,97, 2. Domninová-Šabalin 102,15, 3. Chochlovová-Novickij (vš. Rus.) 97,40, ... 17. Hájková-Vincour (ČR) 70,80.

Reklama

Související témata: