Hlavní obsah

Vernerův tým ovládl Záhřeb, vyhrála i Kostnerová

ZÁHŘEB/PRAHA

Nejlepší krasobruslaři starého kontinentu se připravují pod dohledem Vlasty Kopřivové a Michaela Hutha v Oberstdorfu. Takový výsledek přinesl evropský šampionát, který v neděli skončil v chorvatském Záhřebu. Po čtvrtečním triumfu Tomáše Vernera totiž slavila zlato i jeho tréninková kolegyně Carolina Kostnerová.

Článek

Dvacetiletá italská krasobruslařka obhájila titul z Varšavy, když udržela vedení po krátkém programu, byť jízda na hudbu Antonína Dvořáka úplně čistá ne -byla.

„Myslím, že dokážu bruslit ještě lépe, snad to předvedu na mistrovství světa v Göteborgu,“ volila v sobotu stejná slova jako o dva dny dříve Verner, který ženskou soutěž sledoval z hlediště. „Byl to náročný týden, teď konečně může přijít party,“ usmívala se Italka podle agentury Canadian Press.

Stejně jako vloni skončila druhá Švýcarka Meierová, vloni třetí Finku Korpiovou nahradila krajanka Lepistöová. Povedenou premiéru má za sebou devatenáctiletá Češka Nella Simaová, když přes pád při trojitém lutzu zlepšila osobní rekord a skončila patnáctá, což byl druhý nejlepší český výsledek na šampionátu.

Český pár Hájková–Vincour byl sedmnáctý

Nejdramatičtější soutěž předvedly taneční páry. Rusové Oksana Domninová a Maxim Šabalin při volném tanci přeskočili francouzské obhájce titulu Delobelovou se Schoenfelderem, český pár Kamila Hájková–David Vincour byl stejně jako loni sedmnáctý.

Nedělní program byl tradičně vyhrazen exhibici, opět ne zcela zaplněnou záhřebskou halu uchvátil znovu bezprostřední projev Vernera. S klouboukem a v džínách předvedl jízdu na hudbu písně Volare od Gypsy Kings, u cikánské muziky zůstal i u přídavku, kdy improvizoval na druhou část svého krátkého program Gypsy Swing.

Nový mistr Evropy se v pondělí vrací do Prahy, po krátkém odpočinku zamíří na týdenní tréninkový pobyt do Kanady, finální příprava na mistrovství světa zpestřená několika exhibicemi proběhne opět v Oberstdorfu.

Výsledky
Ženy, celkově:
1. Kostnerová (It.) 171,28 bodu, 2. Meierová (Švýc.) 169,44, 3. Lepistöová (Fin.) 165,65, 4. Sebestyenová (Maď.) 162,89, 5. Korpiová (Fin.) 162,22, ...15. Simaová (ČR) 124,39.
Taneční páry, celkově:
1. Domninová, Šabalin (Rus.) 207,14, 2. Delobelová, Schoenfelder (Fr.) 205,92, 3. Chochlovová, Novickij (Rus.) 197,06, 4. Faiellaová, Scali (It.) 190,95, 5. Pechalatová, Bourzat (Fr.) 185,26, ...17. Hájková, Vincour (ČR) 141,32.

Reklama

Související témata: