Hlavní obsah

Letos se Verner po krátkém programu vyspal

Jan CíchaSport.cz

Čerstvý mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner je z chorvatského Záhřebu zpátky v České republice. Letošním zlatem vylepšil o jednu příčku rok starý úspěch z Varšavy. Před nadcházejícím světovým šampionátem ve Švédsku je právem považován za jednoho z hlavních adeptů na vítězství. Nyní ho čeká pár dní odpočinku a poté opět zapojení do tréninkového procesu.

Článek

„Letos jsem se po krátkém programu vyspal. Loni jsem si to dlouho srovnával v hlavě,“ nastínil Verner po příletu do Prahy rozdíl oproti poslednímu šampionátu. Ve volné jízdě pak už pouze přemýšlel nad tím, co může získat, nikoli co ztratit a bojoval až do konce.

Ještě před zahájením mistrovství se spíše mluvilo o Joubertovi a Lambielovi jako o hlavních kandidátech na zisk titulu. „Trochu jsem se naštval, když jsem slyšel jednoho komentátora, že o titul se popere Lambiel s Joubertem,“ řekl český reprezentant. „Jel jsem sám za sebe a dopadlo to tak, jak to dopadlo,“ pokračoval šampión.

Šance na MS jsou velké

V zákulisí byl podle trenérky Vlasty Kopřivové cítit silný tlak. „Šance na MS jsou velké, ale hra je otevřená, Tomáš má šanci,“ řekla. Podle Vernera bude na MS více adeptů na prvenství než v Záhřebu: „Konkurence se rozšíří o borce z Japonska, Ameriky a Kanady.“

Ačkoli čekal, že si den po vítězství zařídí podle svého, opak byl pravdou. Na malou oslavu však došlo. „Proběhla komorní oslava s trenéry, Na nic velkého není čas, sezóna je v plném proudu,“ poznamenal.

Hned po úspěchu mu došlo několik gratulací. Nejvíce ho potěšil Petr Barna, šampión z roku 1992, který Vernerovi udělal i rozbor všech zahraničních krasobruslařů. Dalším gratulantem byl Jozef Sabovčík, toho si jedenadvacetiletý sportovec hodně vážil.

Krokové variace na špatném ledě  trpěly

Trochu rozladěn byl kvalitou ledu. „Led nebyl kvalitní, na šampionátech jsme zvyklí na lepší. Tohle bylo spíše pro hokejisty. Trpěly tím především mé krokové variace. Ale všichni jsme měli stejné podmínky,“ postěžoval si Verner.

Při závěrečné exhibici měl celý led pouze pro sebe. Ostatní krasobruslaři totiž jezdili ve dvojicích, přizpůsobit se tak museli i Francouz Brian Joubert a Švýcar Stéphane Lambiel. "Když jsem viděl, jak se dvojnásobný mistr světa a úřadující mistr světa museli uskromňovat, tak jsem si to hodně užíval," řekl se spokojeným výrazem ve tváři a pokračoval: „Užíval jsem si to maximálně, jen mě trochu bolely nohy.“

A jaký teď čeká Vernera program? „Na chvíli se zastavím doma a pak zase začnu s tréninkem,“ řekl na závěr.

Reklama