Hlavní obsah

Princ Charles kvůli Tibetu nepojede na olympiádu

Britský princ Charles se nezúčastní zahajovacího ceremoniálu Olympijských her v Pekingu. Informaci Hnutí za svobodu Tibetu v pondělí potvrdila podle agentury Reuters kancelář Prince z Walesu, který už dlouho dobou podporuje Tibet a jeho duchovního vůdce dalajlámu.

Článek

Hnutí za svobodu Tibetu vyzvalo 59letého prince, aby se neúčastnil úvodního ceremoniálu a on jim v dopise oznámil , že do Pekingu nepojede. Mluvčí kanceláře prince Charlese to potvrdila: “ Nejsou žádné plány, že by se Princ z Walesu účastnil pekingské olympiády.“

Hnutí krok přivítalo a doufá, že další veřejné osobnosti se k němu připojí. Princ Charles dlouhodobě podporuje dalajlámu a snahu Tibeťanů o svobodu. S dalajlámou se princ Charles několikrát sešel.

Mluvčí olympijských her doufá, že se informace nezakládá na pravdě: „Neslyšeli jsme o tom, že princ Charles bude bojkotovat nebo se nezúčastní pekingské olympiády. Považujeme jakýkoli bojkot Olympijský her za nefér. Olympiáda je sportovní událost a svátek pro všechny lidi světa."

Čína čelí opakovaně výtkám kvůli svému postupu v Tibetu i dalším případům porušování lidských práv. Právě olympiáda má vylepšit ve světě obraz Číny, která zažívá prudký ekonomický rozvoj.

Čína přitom kvůli olympiádě zostřila postup vůči tzv. nepřizpůsobivým lidem a také  narkomanům, což kritizovala i Amnesty International . Organizace hájící lidská práva opakovaně kritizovaly fakt, že se olympiáda koná v Pekingu.

Reklama