Hlavní obsah

Vernerovi se hlava z úspěchu netočí, to spíš z piruet

PRAHA

Za poslední týden od zisku zlaté medaile na mistrovství Evropy v Záhřebu toho moc nenaspal a únava ze všech společenských akcí na něj začíná doléhat. Přesto krasobruslař Tomáš Verner neváhal s návštěvou redakce Sport.cz, aby mohl odpovídat na všechny otázky čtenářů našeho serveru. Mimořádně sympatický sportovec byl neustále dobře naladěn a potvrdil pověst pohodového člověka.

Článek

Díky velkému zájmu o jeho osobu se od svého zlatého závodu nezastavil a těší se proto, až se  bude moci  zase vrhnout do tréninku. A od čtenářů padaly i sebevědomé dotazy ohledně úspěchu na olympijských hrách za dva roky. „Olympiáda je ještě daleko a čeká mě spousta tréninků. Ale samozřejmě, kdybych neměl ambice, abych se popral o medaile, tak bych asi ani nebyl správný sportovec,“ neskrýval ambice rozšířit medailovou sbírku i o kov olympijský.

Ke krasobruslení jej přitom kdysi přivedla jen snaha být nablízku kamarádce ze školky, jinak provozoval také fotbal, lehkou atletiku, nebo karate. Až později definitivně zvítězil jeho milovaný sport. „V tu dobu to nebylo jednoduché, ale toho rozhodnutí nelituju. Nicméně se dá říct, že Česká republika vděčí za mistra Evropy Štěpánce ze školky,“ smál se.

Dnes patří mezi nejpopulárnější světové „vládce ledu“, fanynky z Japonska neváhají za usměvavým Čechem cestovat stovky kilometrů. „Mají můj obdiv. Že přijedou na ME bych ještě pochopil, ale že se přijedou podívat i na mistrovství republiky, to mě opravdu překvapilo. Každopádně je milé vědět, že pro někoho znamenáš tolik, že kvůli tobě obletí půlku světa,“ rozplýval se závodník, jenž bývá po závodech pravidelně zasypán plyšáky.

„Už se mi doma v Borovanech pořádně hromadí. A až jich bude tolik, že se to k nám nevejde, chtěl bych je věnovat nějakému dětskému domovu nebo nemocnici. Když z toho budou mít pak děti takovou radost, jako jsem měl já, bude to pro mne ta největší satisfakce,“ přesvědčil o tom, že mu záleží i na druhých.

Bruslit v páru? Nechci nikomu ubližovat

Před závody jej pravidelně provází velká tréma. Aby ji alespoň trochu minimalizoval, odmítá, aby jej doprovázeli rodiče. „Bylo pro mě velmi složité je o to požádat, protože za všechno, čeho jsem zatím dosáhnul, vděčím jim. Naštěstí mám chápavé rodiče,“ poděkoval jim na dálku velký příznivec budějovických hokejistů, jenž rád sleduje také fotbal a cení si, že se mohl potkat s Janem Železným a Kateřinou Neumannovou.

Na trénincích je mu partnerkou úspěšná Italka Caroline Kostnerová, nicméně začít bruslit v páru se rozhodně nechystá. „Mám strach převzít za někoho na ledě odpovědnost. Když sebou o led praštím já, tak je to v pořádku. Ale ubližovat někomu jinému? To ne,“ rychle takové myšlenky odmítl. Stejně jako možný přechod k profesionálům. Hranici, dokdy zůstat sám na špičkové úrovni, vidí nyní 21letý závodník tak kolem sedmadvaceti let.

Nejraději se vznáší při čtverném toeloopu

Už za šest týdnů jej čeká mistrovství světa v Göteborgu, kde ještě sestavu z časových důvodů měnit nebude. Ale už příští rok chce při svých vystoupeních sáhnout především do jiného hudebního žánru. „Nehodlám se profilovat pořád jen v jednom stylu hudby. Ale ještě pořádně nevím, který styl to bude,“ nastínil milovník dobré hudby a filmů s Jimem Carreym plány do budoucna.

Hned po šampionátu plánuje student FTVS dohnat ztrátu ve studiu na vysoké škole, a potvrzuje, že i přes velký úspěch zůstává hlavou na zemi. Zatočí se mu snad jen při častých piruetách. „Od malička mi tvrdili, že si na to zvyknu, ale ještě se to nestalo. Na druhou stranu takový čtverný toeloop si opravdu vychutnávám. Je to úžasný pocit, člověk si připadá, že je ve vzduchu déle než jednu vteřinu,“ uzavřel povídání.

Reklama