Hlavní obsah

Zemřel kanoista Čapek, nejstarší český olympijský vítěz

PRAHA

Ve věku 93 let ve čtvrtek zemřel bývalý úspěšný československý reprezentant v rychlostní kanoistice František Čapek, který byl nejstarším žijícím českým olympijským vítězem. ČTK o jeho úmrtí informoval ředitel České nadace sportovní reprezentace Jan Linger.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Logo Dukly Praha - ilustrační fotografie.

Článek

Čapek dosáhl životního úspěchu na londýnské olympiádě v roce 1948, kde zvítězil na trati 10 000 metrů. V této disciplíně byl člen pražské Dukly nejsilnější. Na mistrovství světa 1954 ve francouzském Maconu získal na "desítce" stříbro. Na této trati vybojoval i sedm titulů mistra Československa, poslední z nich ve svých 43 letech.

Sportovní kariéru začínal Čapek jako zápasník. Poté, co si při jednom utkání zlomil nohu, přesedlal k vodě. Ke kanoistice ho zlákaly úspěchy československých reprezentantů na olympijských hrách v Berlíně v roce 1936. Největších úspěchů Čapek dosáhl až po druhé světové válce, kdy mu bylo již přes 30 let.

Po ukončení sportovní kariéry se v Dukle věnoval trénování. V roce 2004 získal za zásluhy o rozvoj armádního sportu nejvyšší resortní vyznamenání, Záslužný kříž ministra obrany I.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články