Hlavní obsah

Dvě loňské medaile bere biatlon jako výzvu

PRAHA

S vědomím, že Šlesingrovo stříbro a bronz z loňského MS v Anterselvě znamenají vysoko nasazenou laťku, přejeli čeští biatlonisté ze soustředění ve švédském Thorsby do nedalekého Östersundu, kde už v sobotu začíná letošní šampionát. „Poslední nominační otazník mezi dvěma nejstaršími členy týmu jsem vyřešil ve prospěch Romana Dostála, který se po nemoci stihl dát do pořádku,“ líčí trenér mužů Vlastimil Vávra.

Článek

Sedmatřicetiletý Dostál, mistr světa v závodě na 20 km z roku 2005, tak doplnil už dříve nominované Michala Šlesingra, Zdeňka Vítka, Jaroslava Soukupa a Ondřeje Moravce. „Tomáš Holubec se vrací ze Švédska domů, aby se připravil na novoměstský evropský šampionát,“ doplňuje Vávra, který věří, že i přes horší sněhové podmínky ve finiši přípravy se podařilo vyladit formu. „Dělali jsme dost intenzivně na zlepšení výkonnosti, zaměřili se na přesnost střelby i důkladnou regeneraci," říká trenér.

Šlesingr, jenž si stěžoval na nekvalitní lyže, dostal od firmy Madshus nové a navíc mu svůj pár půjčila i Neumannová. „Během sezóny se moc nedařilo, což ovlivnilo psychiku kluků, ale nyní stojíme před vrcholem a doufáme v dobré výsledky. Dvě loňské medaile bereme jako výzvu, ale při obrovské konkurenci bude každé umístění v první desítce cenné," líčí Vávra.

Nečekané problémy těsně před MS postihly ženskou část reprezentace, jedničku Vejnarovou trápilo nachlazení. „Musela na tři dny ulehnout do postele. Nikdo neví, co s ní ten výpadek provede a jestli zvládne celý program mistrovství," říká trenér Ondřej Rybář.

Svaz mu proto přislíbil ke kvartetu Zdena Vejnarová, Magda Rezlerová, Zuzana Tryznová, Veronika Vítková (její otec je bratrancem Zdeňka Vítka) vyslání náhradnice, aby nebyla ohrožena účast štafety. „Počkáme ještě do pátku, jak se bude Vejnarová cítit, ale zřejmě odletí do Švédska Zvařičová,“ tvrdí šéf českého biatlonu Václav Fiřtík.

Program mistrovství světa v Östersundu
Sobota 9. února:
11 h: 7,5 km žen (obhájce titulu Neunerová/Něm.), 14.15 h: 10 km mužů (Björndalen/Nor.).
Neděle 10. února:
12.00 h: stíhačka žen 10 km (Neunerová), 14.15 h: stíhačka mužů 12,5 km (Björndalen).
Úterý 12. února:
14.15 h: smíšená štafeta (Rusko).
Středa 13. února:
17.15 h: 15 km žen (Grubbenová/Nor.).
Čtvrtek 14. února:
17.15 h: 20 km mužů (Poirée /Fr.).
Sobota 16. února:
12.00 h: štafeta mužů 4x7,5 km (Rusko), 15.00 h: 12,5 km žen s hrom. startem (Henkelová/Něm.).
Neděle 17. února:
12.00 h: štafeta žen 4x6 km (Německo), 15.00 h: 15 km mužů s hrom. startem (Greis/Něm.).
Přímé přenosy vysílá ČT 4 Sport.

Reklama