Hlavní obsah

Do Pekingu pojede minimálně 45 českých olympioniků

Půl roku před olympijskými hrami je jisté, že do Pekingu se v srpnu podívá minimálně pětačtyřicet českých sportovců. Stoprocentní jistotu nemá podle platných pravidel nikdo, někteří sportovci však mají nominaci takřka jistou. Místa pro olympijské hry jsou totiž v drtivé většině takzvané kvóty pro Českou republiku, nominace se v jednotlivých sportech budou tvořit až v létě. Nejvíc jistých míst (13) mají zatím sportovní střelci.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zleva výškař Jaroslav Bába, moderní pětibojař Libor Capalini a desetibojař Roman Šebrle po příletu z olympijských her v Aténách - ilustrační fotografie

Článek

Limit A na vlastní jméno mají splněný výškařky Barbora Laláková a Iva Straková, tudíž jejich start na olympiádě je takřka jistý. Do Pekingu ale smějí v jedné disciplíně pouze tři atleti, tudíž teoreticky se může stát, že je někdo z nominace vystrčí. Tato pravděpodobnost je ale skoro nulová. Limit B skočil i výškař Jaroslav Bába, s mírnějším kritériem však smí na OH pouze jeden atlet, tudíž je naopak takřka jisté, že k účasti bude v domácí konkurenci Tomáš Janků a Svatoslava Tona potřebovat limit A (230 cm).

Nejpočetnější výpravou jsou zatím střelci, o místo méně pro Českou republiku vybojovali veslaři. V některých disciplínách je jasné, kdo bude mít nominaci jistou, konkrétní jména zveřejní oba svazy v létě. Nicméně je zřejmé, že například Ondřej Synek a Miroslava Knapková mají místo ve skifu předplacené, stejně jako například Kateřina Emmons-Kůrková ve vzduchové pušce či Lenka Marušková ve vzduchové pistoli.

Šmídová nebude chybět

Čtyři místa pro Českou republiku vybojovali jachtaři a je takřka nemyslitelné, aby do lodi usedly jiné posádky než Martin Trčka (Laser), Michal Maier (Finn) a Lenka Šmídová s Lenkou Mrzílkovou (470). Stejný případ je i Marek Švec a jeho místo pro Českou republiku v řeckořímském zápasu do 96 kilogramů. Vedle gymnasty (zřejmě Martin Konečný) bude mít česká gymnastika v Pekingu také jednu ženu, jméno rovněž bude jasné až v létě.

Špatně jsou na tom v nominačních bojích české kolektivní sporty. S výjimkou basketbalistek už žádný tuzemský tým nemá šanci se do Pekingu kvalifikovat. Pátý celek z Atén se o účast v Pekingu popere v červnu na kvalifikačním turnaji v Madridu. Naději mají ještě plážoví volejbalisté, jejichž žebříček se uzavře 20. července.

Limity v bazénu loni splnili plavci Květoslav Svoboda, Jiří Jedlička a Jana Klusáčková-Myšková, kteří však musejí letos ještě svou výkonnost potvrdit procentuálním přiblížením se k limitům. Dálkoví plavci se poperou o nominaci na MS v Seville na přelomu dubna a května, v dubnu budou bojovat v Pekingu o účast na OH také synchronizované plavkyně.

Ve vodním slalomu pojedou do Pekingu všechny lodě a pět reprezentantů. Domácí nominace však určí, kdo v náročné konkurenci do kanoe, kajaku mužů a žen a deblkanoe usedne. Rychlostní kanoisté mají poslední možnost při regatě v květnu v Miláně.

V horských kolech má ČR dvě místa jistá

V cyklistice budou rozhodující žebříčky UCI v průběhu jara, v horských kolech má ale Česká republika po jednom místu v každé kategorii již jisté, v silničních závodech budou dva čeští muži. Triatlonisté mají nominaci na květnovém ME nebo červnovém MS. Místo pro zemi vybojoval moderní pětibojař David Svoboda, ale také se bude muset o svou účast v domácí konkurenci prát.

V tenisu, badmintonu a šermu rovněž rozhodnou žebříčky mezinárodních federací, kvalifikační turnaje čekají ještě boxery, stolní tenisty, judisty, vzpěrače a adepty v taekwon-du.

Reklama

Související témata: