Hlavní obsah

Všechno bude včas, tvrdí Číňané půl roku před olympiádou

PEKING

Oslavy příchodu nového roku v Číně zároveň znamenají, že do zahájení olympijských her v Pekingu zbývá přesně šest měsíců. Hostitelé sice ještě zdaleka nemají všechno připravené, ale slibují, že se nebudou opakovat hektické scény z předchozích her v Aténách, kdy se přijíždějící olympionici na sportovištích setkávali s finišujícími dělníky.

Článek

V minulém týdnu měl závodní premiéru velký plavecký komplex, považovaný za jeden ze skvostů sportovní architektury. I na hlavním stadiónu, přezdívaném Ptačí hnízdo, je čilý stavební ruch, ale skutečný stav příprav drží hostitelé pod pokličkou. Podobné je to s kanálem pro veslování a kanoistiku i s dalšími sportovišti.

Zároveň se Číňané snaží vylepšit obraz své země v očích světové veřejnosti. Vyhlásili boj smogu, který Peking trápí ze všeho nejvíc. Vždyť i světový rekordman Haile Gebrselassie pohrozil, že kvůli silnému znečištění zruší svůj plánovaný start v maratonu. Vláda nařídila omezit dopravu a připravuje pro olympijské hry dokonce uzavření některých továren poblíž města.

Číňané se účí stát ve frontách a sportovně fandit

Také se snaží Číňany naučit stát ve frontách, sportovně fandit a neplivat po zemi. Obyvatelé Pekingu mají možnost si některé disciplíny vyzkoušet na vlastní kůži. Velký zájem je o sportovní střelbu a o veslařské trenažéry. Taxikáři se učí anglicky a majitelé restaurací překládají jídelní lístky do angličtiny. S blížící se olympiádou se v Číně údajně mění i přístup ke psům.

Ti se po protestech mezinárodních organizací z talířů přesunují do služeb čínské policie. Cvičené labradory lze potkat v pekingském metru, na letišti i v obchodních domech a budou prý nedílnou součástí hlídek na olympijských sportovištích.

Policie chce vymítit kriminalitu z ulic

Bezpečnost je v Pekingu vůbec tématem číslo jedna. Půl roku před hrami policie zahájila akci, jež má vymýtit kriminalitu z ulic. Budou zesíleny hlídky na problémových místech v obchodních centrech, hotelích či turistických atrakcích. Během her bude v akci 50 000 pekingských policistů a dalších 30 000 členů bezpečnostních složek. Speciální týmy budou kontrolovat například i stav vody s cílem zabránit povodním.

Přesto je pravděpodobné, že čínské hry budou kontroverzní. Ochránci lidských práv už dlouhé měsíce upozorňují na politické procesy tamní komunistické vlády, na bídu chudinských čtvrtí zabalenou do pozlátka velkolepé olympijské přípravy. Na povrch vyplouvají i korupční případy v souvislosti s hrami, zatčeno bylo 38 podezřelých lidí. Policie během her chystá i zátahy proti politickým aktivistům.

Reklama

Související témata: