Hlavní obsah

Japonským sumem otřásla údajná vražda sedmnáctiletého zápasníka

TOKIO

Tradičním japonským sportem sumó hýbe kriminální skandál. Ve čtvrtek byl zatčen trenér Juniči Jamamoto, který je podezřelý, že loni při tréninku zabil svého sedmnáctiletého svěřence. Do události se vložila i vláda, která vyzvala asociaci sumó, aby ve svých řadách zjednala pořádek.

Článek

"Je to vážná věc, sumó je japonský národní sport," řekl předseda vlády Jasuo Fukuda. "Proto chci, aby funkcionáři udělali ve svém sportu pořádek," dodal. "Asociace se musí z činu zodpovídat a získat zpět ztracenou čest a důvěru fanoušků," přidal ministr školství Kisaburó Tokai.

Sedmapadesátiletý Jamamoto byl zatčen spolu s třemi zápasníky. Podle japonských médií se trenér přiznal, že sedmnáctiletého Takašiho Saita při tréninku praštil skleněnou lahví do hlavy, odmítl však obvinění, že by nařizoval ostatním zápasníkům, aby Saita brutálně bili.

Mladík zemřel loni v červnu, když se připravoval na turnaj v Nagoji a policie poté začala na příkaz ministerstva školství Jamamota vyšetřovat. S podezřením přišel zápasníkův otec, který upozornil úřady na to, že trenér nechtěl rodině vydat tělo zesnulého syna, ale rovnou jej poslat ke kremaci. Když Jamamoto nakonec tělo vydal, bylo prý plné ošklivých ran, modřin a popálenin. Následná pitva podle japonských médií jako příčinu smrti určila právě četná zranění, zatímco asociace sumó původně úmrtí zdůvodnila zástavou srdce.

Reklama