Hlavní obsah

Sáblíková je v polovině MS ve víceboji sedmá

České rychlobruslařce Martině Sáblíkové patří v polovině mistrovství světa ve víceboji v Berlíně sedmé místo. V úvodním sprintu na 500 metrů skončila v sobotu patnáctá, v závodu na 3000 metrů pak specialistka na dlouhé tratě vybojovala druhé místo. Sáblíková věří, že po všech čtyřech disciplínách skončí v neděli na pátém místě.

Článek

Sáblíková na delší trati nestačila jen na Nizozemku Paulien van Deutekomovou, která šampionát po dvou disciplínách vede těsně následována Kanaďankou Cristine Nesbittovou, jež byla nejrychlejší v úvodním sprintu. Třetí je zatím obhájkyně titulu a mistryně Evropy ve víceboji Ireen Wüstová z Nizozemska. S Van Deutekomovou prohrála dvacetiletá nejlepší česká sportovkyně loňského roku o 2,36 sekundy.

Na pětistovce předtím Sáblíková zaostala o 34 setin za svým osobním rekordem, který zajela v lednu na evropském šampionátu v ruské Kolomně. To jí stačilo jen na 15. příčku průběžného pořadí mezi 24 závodnicemi, nicméně světová rekordmanka na desetkrát delší trati před závodem tvrdila, že pokud nebude poslední, bude to pro ni důvod k oslavám.

"Pětistovka nebyla nic moc, protože teď jsem jela o čtyři desetiny pomaleji než v Kolomně. Ale s trojkou jsem celkem spokojená," zhodnotila Sáblíková svůj dnešní výkon a vyjádřila naději, že by celkově mohla zopakovat loňské páté místo.

Trenér absolutně spokojený 

V neděli ještě Sáblíkovou a dalších 23 soupeřek čeká závod na 1500 a nakonec na 5000 metrů, který je její parádní disciplínou. Loni v březnu zajela na této trati světový rekord časem 6:45,76. Navíc zvláštní podporu bude mít v neděli v hledišti. Přijedou se na ni podívat obě babičky a dědeček. "Doufám, že by to mohlo být páté místo. Doufám, že mě dnes trenér dobře namasíruje a připraví na zítřek, hlavně na pětku," řekla českým novinářům.

Ještě spokojenější byl s jejím výkonem kouč. "Zpočátku se zdálo, že šance na dobré umístění po pětistovce je pryč, ale říkal jsem Martině, že led není tak rychlý a po trojce se dostane do první desítky. Minulý rok byla ještě po třech disciplínách až jedenáctá, na trojce pátá. Dnes druhá. Já jsem absolutně spokojen," pochválil svěřenkyni trenér Petr Novák. Rozhodující podle něj bude, zda v neděli na trati 1500 metrů příliš nezaostane za Kanaďankami a Wüstovou.

Pechsteinové nadělila přes šest sekund 

Na trojce dnes česká královna rychlých nožů narazila v desáté jízdě na legendární Claudii Pechsteinovou, která je miláčkem místního publika. Berlínskou rodačku porazila o téměř šest a půl sekundy. Nevýrazné výkony domácích bruslařek ji překvapily. "Asi jsou hodně nervózní, že jsou doma. Chtěly pro to udělat všechno, a tak se to proti nim obrátilo," komentovala Sáblíková. Po závodech pak ochotně rozdávala autogramy místní drobotině. "Většinou je rychlejší než Claudia Pechsteinová, a proto je tu velmi populární," řekl ČTK jeden z žadatelů o podpis drobné závodnice, jedenáctiletý Fabian.

Na mistrovství světa poměrně skromná hala s kapacitou pouhých 3500 diváků dnes několikrát explodovala oranžovou radostí, neboť Nizozemci zaplnili více než polovinu míst. O ostatní se podělili převážně Norové a zklamaní Němci.

Sáblíková považuje za vrchol sezóny nadcházející mistrovství světa v jednotlivých disciplínách v Naganu. Ve městě spojeném s legendárním olympijským úspěchem českých hokejistů bude v březnu obhajovat dvě zlaté medaile.

Rychlobruslení - MS ve víceboji
Muži
500 m: 1. Morrison (Kan.) 35,81, 2. Davis (USA) 35,85, 3. Kramer (Niz.) 36,22.
Ženy
500 m: 1. Nesbittová (Kan.) 39,03, 2. Wüstová (Niz.) 39,28, 3. Wang Fej (Čína) 39,57, ...15. Sáblíková (ČR) 40,92.
3000 m: 1. Van Deutekomová (Niz.) 4:03,33, 2. Sáblíková 4:05,69, 3. Grovesová (Kan.) 4:06,36.
Průběžné pořadí po dvou disciplínách: 1. Van Deutekomová 80,205, 2. Nesbittová 80,253, 3. Wüstová 80,383, ....7. Sáblíková 81,868.

Reklama