Hlavní obsah

Skialpinisté na Javorovém vrchu překonají převýšení 1900 metrů

OSTRAVA

Celkové převýšení dosahující 1900 metrů budou muset v sobotu zdolat skialpinisté na Javorovém vrchu nedaleko Třince, kde se uskuteční třetí závod Českého poháru ve skialpinismu. Závodníci se navíc budou snažit splnit kvalifikační limity pro blížící se mistrovství světa. To bude o týden později ve Švýcarsku. Po závodech na Javorovém se rozhodne o složení reprezentačního týmu.

Článek

"První nominační závod byl minulý týden v polském Zakopaném. Druhý je pak na Javorovém. Výsledky závodníků sečteme a reprezentovat budou ti s nejlepšími výsledky," řekl ředitel závodu Zbyhněv Kantor. Dodal, že Česko pojede v několika kategoriích od kadetů až po dospělé reprezentovat celkem 14 závodníků a závodnic.

Na Javorovém vrchu se představí skialpinistická špička z Česka, Polska a Slovenska. Sobotního závodu by se podle očekávání pořadatelů mělo zúčastnit až 120 sportovců. Start bude v 10:00 v Oldřichovicích u lanové dráhy na Javorový vrch. Konec pořadatelé očekávají přibližně v 15:00, kdy na vrcholu u turistické chaty předají ceny vítězům.

Trať pro muže, ženy a veterány bude dlouhá přibližně 21,5 kilometru, závodníci zdolají celkové převýšení 1850 metrů. Kadeti, junioři a veřejnost v kategorii Open zdolají převýšení 1160 metů a trať dlouhou 12 kilometrů. "Všichni závodí stylem start-cíl. Délka a převýšení tratí se ale podle aktuálních sněhových podmínek může změnit," uvedl Kantor.

Skialpinismus je v podstatě volný pohyb zimním horským terénem mimo značené cesty a upravené svahy. Namísto vleků a lanovek se vzhůru stoupá vlastními silami na lyžích s pomocí tuleních pásů, nebo s lyžemi na batohu a stoupacími železy na nohou. Obtížnost skialpinistické túry závisí pouze na tom, jak strmými a exponovanými svahy se stoupá vzhůru a jak strmé a náročné svahy se sjíždějí.

Reklama

Související témata: