Hlavní obsah

Američané si na OH přivezou vlastní jídlo, Číňany tím zklamali

Američané při olympijských hrách v Pekingu nebudou spoléhat na jídlo od pořadatelů, ale dovezou si množství vlastních potravin. Číňany jejich přístup zklamal, snažili se totiž udělat všechno pro to, aby olympijským výpravám vyhověli.

Článek

Americký olympijský výbor plánuje přivézt spoustu masa a dalších surovin do tréninkového kempu v areálu pekingské univerzity, kde se více než šest stovek sportovců bude zřejmě stravovat častěji než v olympijské vesnici.

Šéfovi oddělení pro stravování v rámci organizačního výboru se to nelíbí. "Je škoda, že se rozhodli dovézt si vlastní jídlo. Intenzivně jsme se věnovali přípravám na to, aby sportovci mohli být na olympiádě spolu. Když se tomu americká výprava vyhne, bude to škoda," litoval Kchang I.

Američané mají zřejmě pochybnosti o kvalitě čínského jídla, protože se objevují informace o masovém používání léků a růstových hormonů v této asijské zemi. To vyvolalo spekulace o možném zavinění pozitivního dopingového testu špatným jídlem, ale mluvčí pekingského úřadu pro bezpečnost potravin Tchang Jün-chua to rázně odmítla.

Jídlo v olympijské vesnici podle ní bude naprosto nezávadné. "Normy pro nezávadnost olympijského jídla jsou mnohem přísnější než běžné mezinárodní normy. Takže si všechny výpravy mohou užívat jídla poskytnutého během olympijských her," prohlásila.

Reklama

Související témata: